Teknolojinin durmaksızın geliştiği bu çağda, hayatlarımız da değişiyor. Artık telefonlarımızın veya bilgisayarlarımızın hafızaları bu değişen hayatlarımızda asla kaybetmek istemediğimiz anılarımızı kaydetmek veya belgelerimizi saklamak için yeterli olmamaya başladı. Taşınabilir hard diskler, adından da anlaşıldığı üzere harici, kompakt bir hafızadır ve hayatımızın her anında bizler için harika birer depolama aracı görevi görürler. Ufak, cebe bile sığabilecek boyuttaki bu cihazlar, sizlere tahmin ettiğinizden çok daha fazla depolama alanı sunar ve bu bitmek bilmeyen alana, istediğiniz hemen her boyuttaki dosyayı sığdırabilirsiniz. Eğer siz de sürekli “yeterli depolama alanı yok” bildirimini görmekten sıkıldıysanız, doğru yere geldiniz. Yazımızın ilerleyen kısımlarında sizler için en iyi taşınabilir hard diskleri derlediğimiz taşınabilir hard disk tavsiyeleri listesi ile, aradığınız depolama aracını bulmanıza yardımcı olmayı umuyoruz. Şimdiden keyifli okumalar.
Neden Taşınabilir Hard Disk Almalıyım?
Taşınabilir hard diskler, lüks olmaktan çıkıp, ihtiyaç haline geldiler. Günümüzde teknoloji ilerledikçe, dosyalarımızın, oyunlarımızın ve programlarımızın boyutları da artıyor ve kullandığımız cihazların hafızası artık bizlere yetmemeye başlıyor. Hayatınızı birden fazla alanda kolaylaştırabilecek taşınabilir hard disklerin sadece depolama görevi görmediğini de belirtelim. Bu kompakt cihazlarla oyunlarınızı daha rahat oynayabilir, video düzenleme gibi işlerinizi çok daha kolay bir şekilde halledebilir ve ihtiyacınız olan her şeyi yedekleyebilirsiniz.
Depolama Sorununuz Kalmaz
Bilgisayarların dahili hard disklerinin kapasitesi her şey için yeterli olmayabiliyor; yükseltmek istediğinizde ise çok da yüksek bir kapasiteye ulaşamıyor ve bunun için o yüklü miktarda ücreti, bir daha yerinden kolayca sökemeyeceğiniz, istediğiniz yere bilgisayarınız olmadan götüremeyeceğiniz bir cihaz için yapmış oluyorsunuz.
Ayrıca fazladan bir dahili hard disk takmak istemeniz durumunda, bilgisayarınızın buna uygun bir hard disk girişi olması olması gerekiyor. Halbuki taşınabilir bir hard disk ile, böyle sorunları tamamıyla göz ardı edebilir, ne kadar saklama alanına sahip olmak istediğinize özgürce karar verebilirsiniz. Bunu yaparken ise “Acaba bilgisayarıma uyum sağlayacak mı?” gibi şeyler düşünmenize gerek bile yoktur.
Daha İyi Bir Oyun Deneyimi
Hafızası dolu cihazlar, zaman geçtikçe yavaşlar ve eskisi gibi işlev gösterememeye başlarlar. Oyun oynayan okurlarımız anlayacaktır ki, piyasaya sürülen oyunların boyutları gün geçtikçe artmaya başladı. Her yeni oyunda, daha da gelişmiş grafik ayrıntılarla, daha çeşitli renklerle ve daha büyük evrenlerle karşılaşıyoruz ve bu durum ise oyunların boyutlarının artık minimum 30-40 GB civarında olmasına sebep oluyor. Hatta bazı oyunlar 150 ila 200 GB arası depolama alanı istiyor. Durum buyken, elbette ki bilgisayarların, PlayStation’ların veya Xbox’ların dahili hafızaları yetersiz kalıyor. Hızlı bir USB konektörü olan bir taşınabilir hard disk ile, oyunlarınızı hiç aktarma gecikmesi olmadan, istediğiniz cihazda bu hard disk üzerinden oynayabilirsiniz.
Dilediğinizi Yedekleyin
Bildiğimiz üzere, teknolojik aletlerimiz, teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da hala pek de sağlam değiller. Bu ise çok değerli verilerimizin, fotoğraflarımızın, üzerinde aylarca uğraştığımız projelerimizin güvende olmadığı anlamına geliyor. Bazen ufak darbeler bile cihazları ıskartaya çıkarabiliyor; birkaç damla meyve suyu cihazı bir daha kullanılamaz hale getirebiliyor. Böyle talihsiz kazaları elbette ki hayatımızda belki en az bir kere yaşıyoruz, ancak “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesi bu durumda pek de sağlıklı değil diyebiliriz.
Bu kazaların olumsuz sonuçlarını en aza indirgemek için Drive veya Cloud gibi uygulamalar kullanabileceğiniz gibi, taşınabilir bir hard diske istediğiniz her türlü veriyi yedekleyebilirsiniz. Gelişmiş taşınabilir hard diskler, cihazınıza takılı olduğu sürece, sizin için otomatik olarak yedekleme yapar. Verilerinizi düzenli aralıklarla yedeklemenizin oldukça önemli olduğunu da hatırlatalım.
Her Yerde Yanınızda
Her türlü cihazın taşınabilir olması, artık bu dönemin modası oldu. Güzel tasarımlarıyla ve ufak boyutlarıyla, gittiğiniz her yere götürebileceğiniz bu cihazları hayatınızın her anında beraberinizde taşıyabilirsiniz. Planladığınız o yaz tatilinde yanınızda olması için diziler, filmler, oyunlar yükleyebilir; fotoğraf makinenizin kaydettiğiniz o güzel anılarla dolması halinde içindekileri bu cihaza dilediğiniz gibi aktarabilirsiniz.
Dosyalarınızı Diğer Cihazlara Kolayca Aktarın
Özellikle yüksek boyuttaki dosyaların aktarımı, bilgisayar üzerinden ne yazık ki kolayca yapılamıyor. Bu noktada devreye girecek olan taşınabilir bir hard disk ile, dilediğiniz veriyi bir cihazdan diğerine kolayca aktarabilirsiniz. Ayrıca USB-C veya Thunderbolt konnektörlü taşınabilir hard disklerin yüksek veri aktarım hızları sayesinde dosyalarınızın yüksek boyutu bir şey bile ifade etmez.
Tasarım Yaparken Artık Korkunuz Olmasın
Video, fotoğraf düzenleme, 3D modelleme, ses düzenleme veya dijital illüstrasyon gibi işlerle ilgileniyorsanız, bunların orta halli bir bilgisayara ne kadar ağır gelebileceğini de biliyorsunuzdur. Bütün bunlar, yüksek veri işleme gerektirdiği için bilgisayarınızın yapabileceği en yoğun görevlerdendir. Bu tür uğraşlarda, işin çoğunu CPU ve GPU’nuz yapar, ancak harici bir hard disk kullanmak da oldukça önemlidir.
Yedeklemenin belki de en önemli olduğu işler bunlardır diyebiliriz, düzenli olarak yedekleme yapılmaması durumunda üzerinde günlerce, haftalarca uğraştığınız projeleriniz, bilgisayarınızın bir anda kaldıramayıp kendini kapatmasıyla kaybolabilir. Bu durumda ise, özellikle yüksek boyutlu projeleriniz için en iyi tercih taşınabilir hard diskler olacaktır.
En İyi Taşınabilir Hard Disk Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
Samsung M3 500GB |
| Ürünü Gör | |
WD Elements Taşınabilir Harici Hard Disk |
| Ürünü Gör | |
Seagate Backup Plus Ultra Touch Taşınabilir Disk |
| Ürünü Gör | |
Intenso 2.5 inç Taşınabilir HDD 3.0 5 TB |
| Ürünü Gör | |
Seagate STDR4000902 Taşınabilir 2000 GB |
| Ürünü Gör |
En İyi Taşınabilir Hard Disk Modelleri (Güncel Liste)
1. Samsung M3 500GB
Size Uygun mu?
Listemize en düşük hafıza kapasitesine sahip cihazla başlayalım istedik. Eğer yüksek boyutlarda dosya aktarımları yapmayacak, hard diskinizi sadece acil ihtiyaçlarınız, fotoğraf veya videolarınız için kullanacaksanız, Samsung M3 500 GB, uygun fiyatıyla ve şık tasarımıyla sizler için en uygun cihaz olma özelliğini taşıyor.
Neyi Sevdik?
- Uygun fiyat – “Çok yüksek boyutlu olmasına gerek yok, ihtiyacımı karşılasın yeter,” diyenlerdenseniz, inanılmaz uygun fiyatıyla Samsung M3’ü denemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca 500GB’ın da aslında çok da küçük bir boyut olmadığını belirtmemiz gerek.
- Tasarım – Ürün, mat tasarımıyla oldukça şık duruyor. İster gittiğiniz yerlere yanınızda götürün, ister bilgisayarınıza veya televizyonunuza takılı olarak kullanın; gözünüze asla kötü gelmeyeceğini söyleyebiliriz.
- Hafiflik– Ufak ve kolayca taşınabilir bir cihaz. Ağırlığı sadece 141 gram.
- SafetyKey – SafetyKey özelliği sayesinde, Samsung harici harddisklerinin güvenliğini bir sonraki adıma taşıyor. Bu özellik ile kişisel verilerinizin yedeklenmesi, taşınması ve korunması sağlanıyor, ayrıca parola ayarını etkinleştirebiliyorsunuz.
- USB 3.0 – Fiyatına rağmen USB 2.0 teknolojisini geride bırakmış olduğunu görmek bizleri bir hayli sevindirdi. Sahip olduğu USB 3.0 teknolojisi ile, iyi ve stabil bir hız alabildik.
Neyi Sevmedik?
- Dayanıklılık – Ürün, yapısı gereği ne yazık ki pek de sağlam durmuyor, ancak her hard diskte olduğu gibi dikkatli kullanıldığı sürece sorun yaratacağını sanmıyoruz.
2. WD Elements Taşınabilir Harici Hard Disk
Size Uygun mu?
Listemize 1TB hafıza kapasitesine sahip en uygun fiyatlı ürünlerden biriyle devam ediyoruz. WD Elements, sadece uygun fiyatıyla değil, ayrıca bizlere sunduğu yüksek aktarma hızıyla da gönüllerimizi fethetmeyi başardı diyebiliriz.
Neyi Sevdik?
- Disk – İçerisindeki disk, WD Red NAS disklerle aynı özelliği taşıdığı için, bu ürünlerde de kullanılabiliyor. Test sonuçlarında, yazma ve okuma hızı olarak ortalama 200 MB/s gibi güzel bir sonuç alabiliyorsunuz.
- Isınma sorunu yok – Hard diskler, genellikle uzun süreli kullanımlarda ısınma problemiyle karşı karşıya gelirler ve bu disk için hiç de sağlıklı değildir. Bu cihazın havalandırma kanalları sayesinde, böyle bir sorun yaşamıyorsunuz, ayrıca 7200 RPM disklere nazaran daha az elektrik harcıyor.
- Farklı kapasite seçenekleri – Normalde 500GB, 1TB, 2TB şeklinde ilerleyen kapasite seçeneklerinden sıkıldıysanız, ihtiyacınız olan depolamayı ucu ucuna kaçırıyorsanız, bu cihaz sizleri çok mutlu edecek. 750GB, 1.5TB gibi ara kapasiteleri olduğu gibi, WD’nin bu modelinde 18 TB’a kadar tercih yapabilirsiniz.
- Sessiz çalışma – Cihaz, ısınma problemi yapmadığı gibi gayet sessiz çalışıyor. Uzun süreli kullanımlarda bile sese dair bir problem olmuyor.
- Müşteri desteği – Markanın müşteri desteği gerçekten çok iyi. Herhangi bir sorun yaşıyor olmanız halinde çok yardımcı oluyorlar.
Neyi Sevmedik?
- Plastik kasa – Birçok hard diskte olduğu gibi, bu ürünümüzde de sahip olduğu plastik kasa sebebiyle ilerleyen zamanlarda dayanıklılık problemleriyle karşılaşmamız mümkün gibi görünüyor, yani bu ürünü de narin ve dikkatli kullanmak
3. Seagate Backup Plus Ultra Touch Taşınabilir Disk
Size Uygun mu?
Seagate de, WD gibi depolama aygıtları denince akla ilk gelen markalardan biri. Birçok konuda birbiriyle yarışan bu iki marka arasında daha uygun fiyatlı olan genellikle WD iken, Seagate de yaptıklarıyla WD’nin gerisinde kalmamayı çok iyi başarıyor. Özellikle şık dursun ve küçük olsun isteyenler için, Seagate Backup Plus Ultra Touch, gerçekten harika bir cihaz.
Neyi Sevdik?
- Dakika başına devir – Bu fiyat bandında pek de sık görmediğimiz bir devir sayısına sahip. Muadilleri genellikle 5400 RPM’e sahipken, bu cihaz 7200 RPM olması ile dilediğiniz veriye daha hızlı ulaşmanızı sağlarken, rakiplerinin de bir adım önüne çıkmayı başarıyor.
- USB 3.0 ve USB Type-C uyumlu – Tekrar fiyat bandındaki muadilleriyle karşılaştırmamız gerekirse, USB Type-C uyumlu pek de fazla cihaz gördüğümüzü söyleyemeyeceğiz. Bu özelliğiyle çok daha hızlı bir aktarım hızı sağlayan bu ürün, aynı zamanda kutu içerisinde Type-C dönüştürücüsü ile birlikte geliyor. Bu da özellikle Macbook kullanıcıları için çok güzel bir haber.
- Tasarım – Ürünün belki de en çarpıcı noktası, sahip olduğu kumaş dizaynı. Farklı renk seçenekleriyle istediğiniz yere uydurabileceğiniz bu cihazın, kumaş dizaynı gerçekten şıklıkta ayrı bir seviyede. Ayrıca beklediğimizden de ufak geldi, 1 cm kalınlığı, 11,3 cm uzunluğu ve 8,5 cm genişliği var.
- Planlanabilir yedekleme – Verilerinizi riske atmak istemiyor ve sık sık yedeklemeyi unutuyorsanız, bu özellik tam size göre. Planlanabilir yedekleme özelliği ile, cihazınızı saatlik, haftalık veya aylık yedeklemeler yapmak üzere programlayabiliyorsunuz.
- Depolama seçenekleri – Bu model de farklı depolama kapasitesi seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. 1, 2, 3, 4 ve 5 TB depolama boyutu arasından dilediğinizi seçebiliyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Isınma – Uzun süreli kullanımımızda ürün biraz ısındı.
4. Intenso 2.5 inç Taşınabilir Hard Disk
Size Uygun mu?
Uygun fiyatlı ve yüksek boyutlara sahip bir cihaz arıyorsanız, Intenso’nun bu modeli tam size göre. Tamamıyla bütçe dostu olan bu cihaz, eminiz sizleri çok mutlu edecek.
Neyi Sevdik?
- Uygun fiyat – Bu cihaz, bu fiyat bandında alabileceğiniz en yüksek boyutlu hard disklerden biri olma özelliğine sahip. Sürekli veri yedeklemeniz gerekiyor ancak alacağınız taşınabilir hard diskin aynı zamanda uygun olmasını istiyorsanız, Intenso 2.5 İnç Taşınabilir HDD sizin için en uygun hard disk olabilir.
- Dayanıklı yapı – Fiyatının bu denli uygun olması, haliyle akıllarda dayanıklılık ve malzeme kalitesi konusunda şüpheler uyandırabilir, ancak bu şüphelerin hepsinin yersiz olduğunu belirtmek isteriz. Hard disk olması sebebiyle darbelere karşı hala pek de güçlü olmasa da, aynı fiyat bandındaki diğer ürünlerle kıyasladığımızda çok daha dayanıklı bir yapıyla karşılaşıyoruz.
- Kullanıma hazır – Bazı hard disklerde, işletim sistemleri ile uyumlu hale getirebilmek için format atmak gerekebiliyor, aksi takdirde uyumluluk sorunları yaşanıyor. Eğer bu tür şeylerle uğraşmak istemiyorsanız, Intenso’nun bu modelinin Mac, Windows ve Linux uyumlu olduğunu bilmek içinizi rahatlatacak. Hard diskiniz aldığınız gibi kullanıma hazır.
- Veri aktarım hızı – Veri aktarım hızını ölçmek için yaptığımız testlerde, okuma hızının saniyede 85 MB ve yazma hızının 75 MB olduğunu gördük, bu ise yüksek çözünürlüklü bir filmi 2 dakika gibi bir sürede aktarabileceğiniz anlamına geliyor.
- Depolama kapasitesi ve USB sürücüsü seçenekleri – Bu model de farklı depolama kapasitesi seçenekleriyle geliyor, 500 GB, 1 TB, 4 TB ve 5 TB arasında seçim yapabiliyorsunuz, ayrıca 1 TB olanın USB 2.0 ve 3.0 olarak iki farklı satın alma seçeneği de mevcut.
Neyi Sevmedik?
- Güvenlik – Bu hard diskin, dosyaları dışarıdan gelebilecek tehditlerden koruyacak ekstra bir güvenliği olmasını çok isterdik.
5. Seagate STDR4000902 Taşınabilir Hard Disk
Size Uygun mu?
Listemize bir başka Seagate ürünüyle devam ediyoruz, ancak bu sefer fiyat bandımızı biraz artırdık. Seagate bu ürününde artan fiyatıyla birlikte, daha gelişmiş özellikleri de beraberinde getiriyor. Daha yüksek aktarma hızı ve daha yüksek kalitesi, bu ürüne listemizde yerini kazandırdı.
Neyi Sevdik?
- Renk seçenekleri – Bu cihazdan bahsederken, elbette ki ilk olarak göze çarpan asıl şeyden bahsetmemiz gerekir. Cihazın kırmızı, mavi ve siyah olarak üç farklı rengi bulunuyor, yani dilediğinizi tercih edebiliyorsunuz. Renklerinin bu denli canlı olması ise gerçekten göz alıcı.
- Hafif ve taşınabilir – Sizler “Elbette ki taşınabilir olacak!” demeden önce, cihazın metal kasa olduğunu hatırlatalım. Buna rağmen oldukça hafif, sadece 247 gram ağırlığında.
- Okuma ve yazma hızı – USB 3.0 sürücüsü sayesinde saniyede 120 MB okuma ve 110 MB yazma hızı var. Bunlar oldukça iyi değerler.
- Ek güç gereksinimi yok – Bazı hard disklerin çalışması için prizde olması veya pil takılması gerekir, ancak Seagate’in bu modelinde buna ihtiyacınız yok. Sadece USB kablosu aracılığıyla birlikte kullanacağınız aygıta bağlamanız yeterli.
- Kullanıma hazır – Bu ürünü de format atmanıza gerek olmadan, satın aldığınız gibi kullanabiliyorsunuz. Bu işlerde iyi değilseniz, alacağınız ürünün Windows, Mac ve Linux ile uyumlu olduğuna dikkat etmeniz oldukça önemli.
Neyi Sevmedik?
- Dakikadaki devir sayısı – Cihazın, birçok alanda muadillerinin önünde olduğunu göz önüne aldığımızda, dakika başına devir sayısının da fazla olmasını beklerdik. 5400 RPM gayet yeterli olsa da, 7200 RPM görmek istemedik değil.
6. Lacie LAC9000473EK NAS Sürücü
Size Uygun mu?
Listemizin son ürününde, biraz daha amaca yönelik bir cihaza yer vermek istedik. Neredeyse ikinci bir bilgisayar gibi olan bu model, özellikle müzik, fotoğrafçılık veya tasarımcılık gibi kitaplıklarına veya projelerine anında ulaşmak isteyenler için birebir.
Neyi Sevdik?
- Amaca uygunluk – Belirttiğimiz gibi, Lacie 12TB 2Big 2x Thunderbolt2, tüm kullanıcılardan ziyade belirli kitlelere hitap ediyor. İhtiyacınız olan sadece 12 TB’lık bir taşınabilir hard disk ise, küçük olmasını istiyor ve yüksek hızlara pek de önem vermiyorsanız, o halde sizin için pek de uygun olmayabilir. Cihaz özellikle yüzlerce gigabyte projelerle uğraşan, video düzenleme, 3D modelleme gibi işler yapan kullanıcılar için tasarlanmış diyebiliriz.
- 6 cihaza bağlanabilir – Cihaz, tam 6 adet Thunderbolt uyumlu cihaza bağlanabiliyor.
- Güç tasarrufu modu – Ön taraftaki tuşa kısa bir süre basarsanız, cihaz kendini güç tasarrufu moduna alıyor. Uzun süre basmanız durumunda ise kendini tamamen kapatıyor.
- Yazma ve okuma hızı – 2Big 2x Thunderbolt ile, saniyede tamı tamına 325 MB yazma, 421 MB ise okuma hızına ulaşıyorsunuz. Bu gerçekten inanılmaz bir sayı.
- Arayüz teknolojisi – Thunderbolt2 ile saniyede 20 GB, USB 3.0 ile 5GB olan arayüz veri aktarımı hızı ile, cihaz 4K video oynatımını kolayca destekliyor.
- Sessiz tasarım – Ürün boyutuna ve işlevine göre oldukça sessiz. Soğutucusu da öyle.
Neyi Sevmedik?
- Boyut – Taşınabilir hard disk başlığı altında olsa da, pek de her yere taşınabilir değil. Ürün adeta ufak bir bilgisayar kasası gibi, bu sebeple satın almadan önce bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Veri yedeklemenin birçok yolu vardır, ancak hangisinin size uygun olduğu, aktarmak istediğiniz dosyanın türüne ve boyutuna göre değişebilir. Taşınabilir hard diskler, bu yolların en bilineni ve kullanılanıdır diyebiliriz. Taşınabilir, güvenilir ve kolayca bulunabilir olmalarıyla birçok kişinin veri saklama ve yedekleme konusundaki ilk tercihi olan taşınabilir hard diskler, farklı hafıza boyutu seçenekleri ile bu işin gözdesi olmaya devam ediyor. Ancak gel gelelim, piyasada onlarca farklı marka ve yüzlerce farklı model bulunuyor, yani ihtiyacınız olan boyut seçeneğini bilseniz bile kararsız kalmanız gayet mümkün. Gelin, bir taşınabilir hard disk almadan önce nelere dikkat etmelisiniz, birlikte bakalım.
Depolama Boyutu
Elbette ki bir depolama cihazı almadan önce dikkat etmeniz gereken ilk şey depolama boyutudur. İhtiyacınız olan hafızaya karar verdikten sonra, bu ihtiyacınıza uygun bir hard disk almanız gerekecektir, aksi takdirde tekrardan bir depolama cihazı satın almanız gerekebilir. Ayrıca ne kadar yere ihtiyacınız olursa olsun, o sayının daha üzerinde kapasiteye sahip bir taşınabilir hard disk almak, sizleri ileride tekrar karşı karşıya gelebileceğiniz depolama sorunlarından da kurtaracaktır.
Bütçe
Piyasada çok fazla taşınabilir hard disk olduğu için, istemsizce daha uygun olanlarına yönelmeniz mümkün. Özellikle bu küçük cihazlar, fiyat bakımından o kadar değişiyor ki, araştıranlarının kafalarını oldukça karıştırabiliyor. Oldukça düşük bir bütçeyle de terabayt boyutunda hard diskler almanız da mümkün, oldukça büyük bir bütçeyle de. Elbette ki ucuz olanların hepsi kötü değil ve pahalı olanların hepsi en iyilerden değil. Bu sebeple alacağınız taşınabilir hard diskin boyutuna karar verdikten sonra, buna ayırmak istediğiniz bütçeye de karar vermeniz bir hayli önemli.
Taşınabilirlik
Taşınabilir hard disklerin hepsi elbette ki taşınabilir, ancak göz önünde bulundurmanız gereken nokta, kimisinin boyutunun ve ağırlığının buna daha elverişli olduğudur. Bir hard diskte karar kılmadan önce, en çok nerede ve ne şekilde kullanacağınıza karar vermeniz önemlidir; örneğin düzenli olarak dizüstü bilgisayarınızla birlikte eviniz dışındaki yerlere gidiyorsanız alacağınız cihazın daha ufak, hafif ve sağlam olmasını tercih edersiniz.
Evden video düzenleme, 3D modelleme gibi yüksek saklama alanı gerektiren işler yapıyorsanız ise, sabit kalacağı için boyut olarak daha büyük hard diskler almanız sorun yaratmayacaktır. Her şekilde taşınabilir hard disklerin darbelere karşı dayanıklı olmadığını da belirtelim, yani dışarıda da kullansanız, evde de kullansanız, bu cihazlara oldukça dikkatli yaklaşmanız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.
Veri Aktarım Hızı
Veri aktarım hızı, özellikle oyun oynamak, video düzenlemek gibi işlerde kullanacaksanız, bir hard diskte ilk bakmanız gereken özelliktir. Bu hızı diskinizin doluluk oranı, aktarmak istediğiniz dosyanın türü ve boyutu gibi faktörler de etkilese de, kullanacağınız USB arabiriminin oldukça büyük bir etkisi olduğunu bilmeniz gerek.
Ortalama bir aktarım hızı sizler için uygunsa, USB 2.0 kullanmak bir sorun yaratmayacaktır, ancak daha fazlası için USB 3.0 ve USB 3.1 tercih etmek sizlere çok daha hızlı bir veri aktarımı sağlayacaktır. Ayrıca hard diskle birlikte kullanacağınız cihazınızın USB-C girişi olması halinde, USB-C bağlantısı olan bir taşınabilir hard disk sizlere en iyi hızı verir. Sizler de zamandan tasarruf etmeyi sevenlerden iseniz veya hızlı veri aktarımına ihtiyacınız oluyorsa, alacağınız hard diskin bu özelliğe sahip olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Dakika Başına Devir
Hard disk arayışındaysanız, sürekli karşınıza 5400 RPM veya 7200 RPM gibi sayılar çıkıyordur diye düşünüyoruz. Saniyedeki dönüş hızı olarak dilimizde kullanabileceğimiz RPM, hard diskler için içindeki diskin saniyede kaç kere döndüğünü gösterir. Bu sayının yüksek olması, veriye ne hızda ulaşabileceğinizi etkiler. Veri aktarımını direkt olarak etkilemese de, veriye ulaşımın hızlı olmasını sağladığı için göreceli olarak artırdığını söyleyebiliriz. 7200 RPM’e sahip bir taşınabilir hard disk, 5400 RPM’e sahip bir taşınabilir hard diskten yaklaşık %33 oranında daha hızlıdır. Bu oran, ufak boyutlu dosyalarda önemli bir oran değildir ancak yüksek boyutlu dosyalarla uğraşacaksanız, %33 sizler için hayat kurtarıcı olabilir.
Uyumluluk
Bazı hard disk modellerini farklı işletim sistemleriyle kullanmayı denediğinizde, ne yazık ki uyumlu olmadıklarını görüyorsunuz. Eğer ki bu cihazlara format atmakla zaman kaybetmek istemiyorsanız, veya teknolojiyle aranız pek de iyi değilse, öncesinde alacağınız hard diskin Mac, Windows ve Linux işletim sistemlerinin hepsiyle uyumlu olup olmadığını araştırmanız gerekmekte.
Eğer ki istediğiniz cihazı bulduysanız ve “Formatını yaparım,” diyorsanız, hangi formatın hangi işletim sistemi için olduğunu bilmelisiniz. Örneğin NTFS formatı ile cihazınız Windows’ta hem okuma ve yazma yapabiliyorken, Mac’te sadece okuma yapabilir. HFS+ formatı ile Mac’te hem okuma hem yazma yapabiliyorken, Windows’ta okuma bile yapamaz. FAT formatı ise ikisi için de uygundur. Bunları bilmeniz, cihazınıza gerekli formatı atabilmeniz için oldukça önemlidir.
Şayet yeni bir harici hard disk almaya ayıracak bütçeniz yoksa dahili sabit bir diski harici hard disk yapmayı deneyebilirsiniz!
Bilgisayarınızın farklı donanım ihtiyaçları için en iyi klavyeler ve en kaliteli laptop soğutucuları gibi farklı ürünleri değerlendirdiğimiz yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Son Yorumlarımız
Değerli anılarımızı, projelerimizi, filmlerimizi ve şarkılarımızı hayatımızın her anında yanımızda taşımamızı sağlayan taşınabilir hard diskler, işlevleri ve kompakt yapılarıyla her geçen gün gelişmeye devam ediyorlar. Bizleri üzerinde aylarca uğraştığımız projeleri, çocukluğumuzdan kalma videolarımızı, oluşturmak için o kadar uğraştığımız müzik kitaplığımızı kaybetme riskinden kurtaran bu cihazlar, git gide küçülmeye ve farklı özellikler edinmeye devam edecek. Bu inceleme yazımızda sizlere yol göstermesi adına taşınabilir hard disk almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri açıkladık ve en iyi taşınabilir hard disk modellerini derlediğimiz taşınabilir hard disk tavsiyeleri listesi oluşturduk. Yedeklemenin öneminin farkına dosyalarınızı kaybetmeden önce varmanız dileğiyle!