Bilgisayarda uzun süreli çalışırken veya oyun oynarken bir mouse’tan beklentimiz genelde ele tam oturması, bileği ağrıtmaması ve kullandığımız yüzeylerde kolay hareket etmesidir. Biz de son dönemde bunları düşündük ve tam da isteklerinizi karşılayacak ve hatta size daha fazlasını sunacak mouse modellerini araştırdık. Sonunda da en iyi mouse’lardan oluşan bir liste hazırladık. Bu listede farklı kullanım amaçlarına hizmet eden çeşitli özelliklerdeki ürünleri bir araya topladık ve verdiğimiz mouse tavsiyelerinin her bütçeye uygun olmasına özen gösterdik. Eğer siz de son dönemde bir mouse almayı düşünüyorsanız ve güncel bir yazı arıyorsanız, sizi inceleme yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Bir Mouse’a İhtiyacınız Var Mı?
Yaşadığımız şu günlerde bilgisayar kullanmayanların sayısı yok denecek kadar az. Öğrencilerden öğretmenlere, ofis çalışanlarına, yazılımcılara, freelance çalışanlara ve hatta çalışmayanlara bile lazım olan bilgisayar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. En basitinden bir ödev hazırlamak veya alacağımız ürünü araştırmak için bile bir bilgisayara ihtiyaç duyarız. Hal böyle olunca, yanında kullandığımız aksesuarlar da önemli oluyor. İyi bir mouse, hem profesyonel hayatında bilgisayar kullananların hem de sadece ufak tefek işler için cihazını açanların imdadına yetişiyor.
Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, uzun süreli işlerinizde touchpad kullanmanın ne kadar zor olduğunu şimdiye kadar fark etmişsinizdir. Masaüstü bilgisayar kullanıcıları ise iyi bir mouse’a ihtiyaçları olduğunu çok daha erken keşfederler. İyi bir mouse’un dolanmayan bir kablosu, kolay bağlanabilir olması ve hızlı hareket etmesi gerekir. Mouse, günlük veya profesyonel işlerini halletmek için her yaştan insanın edinmesi gereken bir bilgisayar aksesuarıdır.
En İyi Mouse Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
HP Z3700 Kablosuz Mouse |
| Ürünü Gör | |
Logitech M171 Kablosuz Mouse |
| Ürünü Gör | |
Rampage SMX-R70 Blaze Oyuncu Mouse |
| Ürünü Gör | |
ASUS MW202 Kablosuz Mouse |
| Ürünü Gör | |
Xiomi Mi Taşınabilir Kablosuz Mouse |
| Ürünü Gör | |
Microsoft Mobile 1850 Kablosuz Mouse |
| Ürünü Gör | |
Polosmart PGM02 Oyuncu Mouse |
| Ürünü Gör |
En İyi Mouse Modelleri (Güncel Liste)
1. HP Z3700 Kablosuz Mouse
Size Uygun mu?
Seçtiğimiz ilk mouse, HP’nin en bilindik ürünlerinden biri. Şık tasarımı ve farklı renk seçenekleriyle kullanıcıları memnun ediyor.
Neyi Sevdik?
- Kablosuz kullanım – Bilgisayarınıza kablo gerektirmeden 2,4 Ghz ile bağlanıyor. Kullanım esnasında herhangi bir bağlantı sorunu ile karşılaşmıyorsunuz.
- Pil tasarrufu – Bir adet AA pil ile çalışıyor. Bir pili uzun süre kullanabiliyorsunuz.
- Kolay kullanım – Hafif ve bu sayede rahat bir şekilde kullanılabiliyor ve taşınabiliyor.
- Farklı yüzeylerde kullanım – Kullanmak için bir mose pad’e ihtiyacınız yok. Mavi Led teknolojisi sayesinde masa ve sehpa gibi çeşitli yüzeylerde kullanılabiliyor.
- 200 optik sensör – Hassas ve hızlı.
- USB alıcısı – Mouse bağlantısı yapmak için bir adet alıcı bulunuyor. Bu sayede daha güvenli ve kolay bağlantı yapılıyor.
- Birçok bilgisayar için uygun – Windows 7 ve üstü işletim sistemi; MacOS 10.3 ve üzeri işletim sistemi; ve Chrome OS işletim sistemlerine sahip cihazlarda kullanılabilir.
- Şık tasarım – İnce ve zarif yapısıyla şık bir tasarımı var. Pek çok farklı renk seçeneğinden istediğinizi tercih edebiliyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Scroll – Orta tekerleği (scroll) çok kaliteli değil. Dönme hızı yavaş ve birkaç ay kullanımdan sonra daha da yavaşlayabiliyor.
2. Logitech M171 Kablosuz Mouse
Size Uygun mu?
Siyah, mavi ve kırmızı renk seçenekleri bulunan bu mouse bir fiyat/ performans ürünü arayanlar için ideal.
Neyi Sevdik?
- Kablosuz kullanım – 2,4 Ghz ile 10 metre uzaklıkta bile bilgisayar ile bağlantısı kopmuyor. Kablosuz bağlantı güçlü ve hızlı.
- Açma/ Kapama düğmesi – Uzun pil ömrü için tasarlanmış bu düğme ile kullandığınız pil kalitesine bağlı olarak bir pili 12 aya kadar kullanabilirsiniz. Mouse’u kullanmadığınız zamanlarda düğmeyi kapatmanız pil tasarrufu yapmanızı sağlıyor.
- USB alıcı – Bilgisayara sorunsuz bağlanıyor. Kullanmaya başlamadan önce herhangi bir eşleştirme yapmanıza gerek yok.
- Yazılımı – Logitech markalı ürünler için özel olarak tasarlanmış yazılımı indirdiğiniz takdirde mouse ve klavye gibi cihazlarınızı özelleştirebiliyorsunuz.
- Bilgisayarlar ile uyumlu – Windows, MacOS, Chrome OS, Linux işletim sistemli cihazlarda kullanılabiliyor.
- Tasarım – Tasarımı uzun süreli kullanımlarda elinizi yormayacak şekilde düşünülmüş. Hem sağ hem de sol elini kullananlar için uygun halde üretilmiş bu cihazda sağ ve sol düğme fonksiyonlarını tercihinize göre ayarlayabiliyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Boyut – Ürün küçük olduğundan kimilerinin eline oturmayabilir ve rahatsızlık veren bir kullanıcı deneyimi yaşamanıza neden olabilir.
3. Rampage SMX-R70 Blaze Oyuncu Mouse
Size Uygun mu?
Özellikle bilgisayar oyunu oynayanlar için tasarlanmış bu mouse şık tasarımı ve performansıyla dikkat çekiyor.
Neyi Sevdik?
- Mouse ışıkları – RGB led aydınlatma sayesinde pek çok farklı renkte ışık saçabiliyor. Cihazda birçok renk değiştirme seçeneği bulunmakla beraber, istendiğinde ışıklar tamamen kapatılabiliyor.
- Özel yazılım – Mouse ayarları Rampage’in sitesinden indirilebilen bir yazılım ile yapılıyor. Bu yazılım sayesinde mouse hızı, orta tekerin dönme hızı ve renk gibi ayarlar yapılabiliyor.
- DPI (mouse duyarlılığı ve hassasiyeti) – DPI bir mouse’un hassasiyetini belirtmek için kullanılan bir terimdir. DPI ne kadar yüksek olursa mouse da kullanıldığı yüzeyde o kadar daha fazla noktayı okuyabiliyor ve mouse’u biraz oynatsanız bile daha hızlı hareket edebiliyor demektir. Rampage’in bu ürünü 6400 DPI’a kadar destekliyor.
- Tuş ile renk ayarı – Üründe renk ayarı yalnızca yazılım üzerinden değil, ortasında bulunan küçük tuş ile de yapılabiliyor. Tuşa bastıkça mouse’ta yanan renkler değişiyor.
- 2m kablo – PVC kaplı olan kablo hem dayanıklı, hem de masaüstü bilgisayar kullanıcılarına oyun oynarken kolaylık sağlayacak kadar uzun üretilmiş.
Neyi Sevmedik?
- Tek taraflı kullanım – Sağ elini kullananlara uygun olarak tasarlanmış.
- Kablo – Her ne kadar cihazın kablosu uzun olsa da, kablo bir yerlere takılabileceğinden günümüzde herkesin tercih edeceği bir mouse olmayabilir.
4. ASUS MW202 Kablosuz Mouse
Size Uygun mu?
Konsantre olmaya çalışırken sese duyarlı ve dikkati çabuk dağılan biriyseniz bu mouse tam da aradığınız ürün! Kablosuz tasarımı ve sessiz tuşları sayesinde odaklanabileceğiniz bir çalışma ortamı oluşturmanıza katkı sağlıyor.
Neyi Sevdik?
- Tasarım – Başparmak için özel olarak tasarlanmış kauçuk bölüm sayesinde uzun süreli çalışmalarınızda elinizi yormuyor.
- Sessiz kullanım – Yumuşak mouse tuşlarına tıkladığınızda ses çıkarmadığından çalışırken veya oyun oynarken odaklanabilmenize yardımcı oluyor.
- Pil tasarrufu – Bir pili uzun süre ve tasarruflu kullanmanızı sağlıyor. 1 dakika boyunca kullanılmadığında otomatik olarak uyku moduna geçiyor.
- Ayarlanabilir DPI – 1000/1600/2400/4000 DPI seçenekleri ile mouse’un hassasiyet ayarını yapabilirsiniz. Ortada bulunan DPI değiştirme düğmesini kullanmak çok kolay.
- Renk seçenekleri – Lacivert, Gold ve Rose Gold renkleri ile şık ürünler arasından istediğinizi seçebiliyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Tek taraflı kullanım – Başparmak dayanağı tasarımı ile yalnızca sağ elini kullananlar için uygun.
5. Xiomi Mi Taşınabilir Kablosuz Mouse
Size Uygun mu?
Bildiğimiz tüm mouse’lardan çok farklı bir tasarımı olan bu ürün dizaynı, hafifliği ve rahat kullanımı ile dikkat çekiyor. Önceliği rahatlık olan kullanıcılara tavsiye ederiz.
Neyi Sevdik?
- Alüminyum gövde – Dayanıklı ve uzun süre kullanılabilecek bir ürün.
- Bağlantı – 10 metre uzaklığa kadar bağlantı kopmadan rahatça kullanabiliyorsunuz.
- Hem USB hem Bluetooth özelliği – Bluetooth V4.0 sayesinde yalnızca bilgisayarlarda değil akıllı televizyonlarda, telefonlarda ve tabletlerde de kullanılabiliyor. Aynı zamanda USB bağlantı aygıtını kaybetseniz bile, Bluetooth özelliği sayesinde mouse’u kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Ağırlık – Yalnızca 77.5 gr ağırlıkta olan mouse portatif ve kullanışlı.
- Hassas elektro-optik sensör – Mouse’un hızlı ve duyarlı olmasını sağlıyor. Mouse kullanıldığı yüzeyde kayarak kolay hareket ediyor.
- Orta tekerler – Hızlı scroll tuşu sayesinde bilgisayardan çizim yapanlar için de oldukça kullanışlı bir ürün.
- Kullanım alanı – Windows 7 ve üstü işletim sistemlerinde kullanılabildiği gibi Macbook’larınızda da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
- Şık tasarım – Yuvarlak tasarımı ve renkleri ile dikkat çekici bir ürün.
Neyi Sevmedik?
- Pil – Listemizdeki diğer ürünler tek bir pil ile çalışırken Xiomi’nin bu ürünü iki pil ile çalışıyor.
- Bluetooth bağlantısı – Bazen Bluetooth ile bağlantı kurmaya çalışırken sorun çıkabiliyor veya geç bağlanabiliyor.
6. Microsoft Mobile 1850 Kablosuz Mouse
Size Uygun mu?
Ergonomik yapısı, fiyat/ performans ve her iki el ile de kullanılabilir oluşu ile favori ürünlerimizden biri!
Neyi Sevdik?
- Orta tekerlek – Açtığınız sayfalar ve dosyalarda kolayca gezinmenizi sağlayan hızlı kaydırma tekerleği.
- Kompakt tasarım – Ele oturuyor, kolay taşınabiliyor ve hareket ettirilebiliyor.
- USB bağlantı parçası – Bilgisayarınıza zahmetsizce bağlayabiliyorsunuz. Ayrıca kaybolmasını önlemek adına USB parçayı mouse’un içine saklayabilirsiniz.
- Sağ ve sol el ile kullanım – Her iki elini de kullanan kullanıcılar için tasarlanmış bir ürün.
- Çalıştığı işletim sistemleri – Windows 7 ve üzeri, MacOS 10.7 ve üzeri, ve Android işletim sistemlerini destekliyor.
- Pil – Cihaz bir adet AA pil ile çalışıyor. Pil ömrünü tüketmesi 6 ayı buluyor.
Neyi Sevmedik?
- Malzeme – Plastik olması sebebiyle çok kaliteli bir mouse hissiyatı vermiyor.
- Kapsama alanı – Diğer ürünlerde 10 metre olan kablosuz kapsama alanı bu mouse’ta yalnızca 5 metre.
7. Polosmart PGM02 Oyuncu Mouse
Size Uygun mu?
Listemizdeki son ürün çok uygun fiyatlı bir oyuncu mouse. Mouse rengine uyumlu mouse pad ile birlikte satılan bu cihaz, mouse’a fazla bütçe ayıramayanlar için şık ve kullanması zevkli bir alet.
Neyi Sevdik?
- LED aydınlatma – Mouse üzerindeki canlı ve parlak renkler sürekli değişiyor.
- 4 farklı DPI seçeneği – 800/1600/2400/3200 olmak üzere istediğiniz DPI’ı ayarlayabilirsiniz.
- Fonksiyon tuşları – 6 farklı fonksiyon tuşu sayesinde DPI gibi ayarları direkt mouse’tan yapabiliyorsunuz.
- Uyumlu mouse pad – Mavi, yeşil gibi renk seçenekleri bulunan bu üründe, mouse pad’de mouse’a uyumlu bir renkte geliyor.
- Kauçuk taban – Mouse’un kullandığınız zeminde kolay hareket edebilmesi için özel olarak tasarlanmış taban.
- 5 metre kablo – Uzun ve hasır kablo kullanım esnasında dolanma yapmıyor.
Neyi Sevmedik?
- Ağırlık – 105 gram olduğundan çoğu mouse’tan daha ağır bir ürün.
- Renk ayarı – Renkleri otomatik olarak değişiyor ve kendiniz bir renk ayarı yapamıyorsunuz ama fiyatı göz önüne alınca bu durum gayet normal.
Mouse Çeşitleri
Kablosuz USB Mouse
Her ne kadar günümüzde daha teknolojik olması ve uzun kablolar ile uğraşma zahmetinden kurtarması sebebiyle sıkça tercih edilse de aslında kablosuz USB mouse’lar kablolulara göre biraz daha yavaştır. Fakat onları öne çıkaran başka özellikleri vardır. Öncelikle, USB mouse’un kurulumu kolaydır. Tek yapmanız gereken USB’yi bilgisayarınıza takmak ve fareyi çalıştırmaktır. Genelde Windows 7 ve üzeri işletim sistemleri ve MacOS işletim sistemlerinde sorunsuz çalışırlar. Sık seyahat ediyor veya çalışırken yer değiştiriyorsanız, USB kablosuz mouse’u yanınızda taşımak da oldukça kolaydır. Hatta bazı farelerde USB bağlantı parçasını koymanız için bir yuva bile bulunur.
Kablolu Mouse
Çizim yapanlar ve oyun oynayanların daha sık tercih ettiği kablolu mouse modelleri bilgisayara takıldığında çalışırlar. Bilgisayara bir kablo ile bağlı olduklarından, fareyi kullanırken bağlantının kopmasından endişe duymak zorunda kalmazsınız. Bu ürünler kablosuz farelerin aksine çalışmak için pile de ihtiyaç duymazlar. Üstelik fiyatları da kablosuz olanlara göre daha uygundur.
Bluetooth Mouse
USB mouse’ların aksine Bluetooth teknolojisi ile çalışan mouse’lar bilgisayarınızdaki bir USB girişini işgal etmezler. USB mouse’lar ile aralarındaki temel fark budur. Bilgisayara bir alıcı takmak yerine, bu tip fareler bağlantıyı sağlamak için bilgisayarınızın Bluetooth antenini kullanırlar. Bir kez mouse’u bilgisayarınıza bağladıktan sonra, bilgisayarınız cihazı tanır ve ileride her kullanmak istediğinizde otomatik bağlanır.
Oyuncu Mouse
Diğer mouse’lar ile oyuncu mouse olarak adlandırılan ürünler arasındaki en temel fark, mouse’un hassasiyetini ölçen DPI’dır. Standart bir mouse ortalama 1000 DPI iken, oyuncu mouse 4000 DPI olabilir. Ayrıca oyuncu mouse’larında kullanıcıların oyun oynamasını kolaylaştıran birkaç tane ekstra düğme bulunur. Genelde bir yazılım sayesinde bu düğmeleri oyunlar için özelleştirebilirsiniz.
Trackball Mouse
Bu tip farelerde kenarda veya ortada büyük bir top bulunur ve onu parmaklarınızla hareket ettirirsiniz. Bu tür mouse’lar kullanırken daha az kol ve bilek hareketi gerektirir, bu sayede uzun süreli kullanımlarda rahat bir seçenektir diyebiliriz. Mouse’un hareket etmesi için sert bir yüzeye de ihtiyaç olmadığından, yatağınızda yatarken bile bu fareyi rahatça kullanabilirsiniz.
Ergonomik Mouse
Ergonomik mouse’lar kullanıcı düşünülerek ve insan vücudu dikkate alınarak tasarlanmış mouse’lardır. Bu fareyi kullanırken eller, dirsekler, bilekler ve kollar doğal pozisyonunda durur. Sürekli bilgisayar ile çalışan insanlarda mouse kullanımı sırasında kasların çok gerilmemesi sağlanır ve karpal tünel sendromu gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltılır. Standart bir mouse, kullanırken insanın tendonlarını gerer ve zorlar. İnsan bileği gün boyu mouse kullanırken yaptığımız hareketleri yapmaya uygun değildir. Bu yüzden uzun süreli kullanımda yaralanmalar veya hasarlar oluşabilir. Ergonomik bir mouse kullandığınızda ise eliniz, sanki biriyle el sıkışıyormuş gibi doğal bir pozisyonda durur ve gün boyu rahat bir kullanım sağlar.
Kalem Mouse
Kalem mouse, adından da anlaşılacağı üzere kalem şeklinde olan ve bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi dokunmatik ekranlı cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanan mouse’lardır. Genelde bu tür mouse’lar 2.4 Ghz ve kablosuzdur. Cihazlara bağlanmak için bir pile ve USB vericiye ihtiyaç duyarlar. Hali hazırda bir tablete sahip değilseniz en iyi tablet önerilerimizi de incelemek isteyebilirsiniz.
Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
1. Ne Tür Bir Mouse Almalısınız?
Herkes için en uygun olan mouse ihtiyaçlarına göre tasarlanmış olan mouse’tur. Örneğin, çok sık oyun oynuyorsanız bir mouse’ta aradığınız özellik DPI veya ekstra tuşlar olabilir. Aynı zamanda renkli ışıklı olan ürünler de oyun zamanınızı keyifli bir hale getirmek için önemli bir faktör olabilir. Diğer yandan, eğer çok sık seyahat eden ve bilgisayarını da yanında taşımak zorunda olan biri iseniz, sizin için önemli olan şey mouse’un ağırlığı ve Bluetooth teknolojisine sahip olması olabilir. Blueetooth fareler USB parçası barındırmadığından yolculuklarınız esnasında parçanın kaybolması riskini düşünmezsiniz.
2. Sensör Türü
Fare seçerken lazer mouse mu, optik mouse mu tercih edeceğinize karar vermelisiniz. Optik fareler genelde 400 ila 800 DPI iken, lazer fareler 2000 DPI ve üstüdür. Özellikle oyun oynamak için bir ürün arıyorsanız lazer mouse’ları tercih etmenizi öneririz.
3. Uzun Süreli Kullanıma Uygun Tasarım
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uzun süreli bilgisayar kullanımlarında ergonomik bir mouse tercih etmek oldukça önemlidir. Fakat “ergonomik” dendiğinde aklımıza tek bir tip mouse gelmez. En basitinden sağ elinizi mi sol elinizi mi kullandığınız bile sizin için bu tanımı değiştirebilir. Herkesin eli farklı büyüklükte olduğundan, mouse boyutu da kullanım rahatlığını etkiler. Her mouse, her el için uygun olmayabilir. Eğer ergonomik bir mouse satın almak istiyorsanız ve önceden deneme imkanınız yoksa, ürünü aldığınız yerin iade kabul ettiğinden emin olun. Özelliklerini çok severek aldığınız bir cihaz elinize ulaştığında beklentilerinizden farklı olduğunu görebilirsiniz.
Bunların yanında farenizi uzun süreler kullanmak istiyorsanız bir mouse nasıl temizlenir öğrenip düzenli bakımını yapmanızı tavsiye ederiz! Ayrıca yeni farenizin yanında kullanmak için son teknoloji monitörleri değerlendirdiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Mouse Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mouse Pozisyonu
Mouse’u klavyeden uzakta kullanmak boyun ve omuz ağrısına neden olabileceğinden, kullanım esnasında fareyi bilgisayarınıza mümkün olduğunca yakın bir yere koyun. Dirseğinizin 90 derecelik bir açı ile durduğundan emin olun. Mouse pad kullanmak, fareyi doğru yerde tutmanıza yardımcı olabilir. Bunun yanında iyi bir klavyeye sahip olmak da pek çok açıdan önemlidir. Bu sebeple en son model klavyeleri değerlendirdiğimiz rehberimizi de faydalı bulabilirsiniz.
Mouse Tutuşu
Fareyi kullanırken çok sıkı kavramayın ve tuşlarına yavaşça basın. Mouse’u sert tutmak, uzun süreli kullanımda el ve kolda problemlere yol açabilir. Mouse üzerindeki düğmelere basmanız gerekmediğinde parmaklarınızı havada tutmaya devam etmek yerine mouse’un üzerine bırakarak dinlendirin. Bir süre kullanmayacaksanız elinizi mouse’tan çekin.
Mouse Kontrolleri
Farenin hızı ve tıklama hızı gibi ayarları yapmak, bilgisayar kullanımını kolaylaştırmanın yollarından biridir. Aynı şekilde oyun oynarken de ekstra butonlara bir görev atadığınızda oyun oynarken hızlanabilir ve oyundan daha çok keyif alabilirsiniz.
Kablo
Kablolu mouse kullanırken kablonun dolanmamasına dikkat edin. Dolanan kablolarda içerideki teller hasar görebilir ve fareniz kullanılmaz hale gelebilir.
Mouse Pad
Günümüzde birçok mouse farklı yüzeylerde hareket edebilecek şekilde tasarlanmış olsa da mouse pad kullanımı farenizin hasar görmemesine ve daha kolay hareket etmesine yardımcı olabilir.
Mouse’unuzla birlikte kullanmak için en iyi laptop önerilerimizi de inceleyebilirsiniz.
Son Yorumlarımız
İyi bir mouse bulmak kolay olabilir fakat uygun fiyatlı, ihtiyacınıza uygun ve dayanıklı bir mouse bulmanın o kadar da kolay olmadığını biliyoruz. Normalde, Bluetooth özelliği, orta tekerlek, tuşlar gibi pek çok hassas ve bozulmaya elverişli parçalar bulunduran bu cihazların en iyisini bulana kadar pek çok ürün denemek zorunda kalabilirsiniz. Biz buna gerek kalmasın diye sizler için pek çok ürünü araştırdık, denedik ve en iyi mouse modellerini bir araya getirerek bir mouse tavsiyeleri yazısı hazırladık. Umarız siz de tavsiyelerimiz sayesinde ihtiyacınıza en uygun olan fareyi bulur ve uzun yıllar kullanırsınız.