Piyasada birçok markanın farklı özelliklere sahip çeşitli kombi modellerini bulmak mümkün. Peki hem evinizin sıcaklığını sağlamak hem de sıcak su ihtiyacınızı karşılamak için nasıl bir kombiye ihtiyacınız olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Bu yazımızda kombi seçimi konusunda aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Yazımızın devamında kombi satın alırken ve kombi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz ve sizlerle çeşitli ipuçları paylaşacağız. Ayrıca ürün seçimi konusunda size fikir vermesi açısından 2022 yılının en iyi kombilerine yer verdiğimiz en iyi kombi tavsiyelerimize de göz atmayı unutmayın.
Kombi Nedir ve Kombi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Kombiler, evlerde ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar suyun ısıtılıp ev içerisindeki peteklere pompalanmasıyla ev içi ısınmayı sağlar. Böylece kombi kullanıcıları kendi evlerindeki sıcaklığı merkezi bir sisteme bağlı olmaksızın kendi ihtiyaçları doğrultusunda kolaylıkla düzenleyebilir. Aynı şekilde kullanıcılarının sıcak su ihtiyacını da karşılayabilen bu cihazlar, sıcak su için ayrı bir cihaz kullanma gerekliliğini de ortadan kaldırır. Kombilerin tüm bu faydalarının yanı sıra küçük boyutlara sahip olmaları, kolay taşınabilmeleri ve sessiz çalışmaları da günümüzde sahip oldukları popülariteye etki eden unsurlar arasında sayılabilir.
Kombiler her ne kadar küçük alanların ısıtılmasında kullanılmak üzere üretilmeye başlanmış olsa da zaman içerisinde geniş alanların kullanımına uygun hale gelecek şekilde geliştirilmişlerdir. Bunun yanı sıra bu cihazlar bugün içlerindeki suyun aşırı ısınmasına, alevin sönmesine, oluşabilecek gaz kaçakları gibi birçok ihtimale karşı uyarı sistemleriyle donatılmışlardır. Böylece kombiler piyasalarda bulunan ısınma ve sıcak su ihtiyacına cevap veren alternatiflerinin en güvenilirleri arasında yer alır.
Gittikçe yaygınlaşan doğal gaz kullanımıyla birlikte kombiler yalnızca doğal gazla çalışan cihazlar olarak düşünülmeye başlanmış olsa da doğal gaz dışında ihtiyaca göre elektrik gibi farklı enerji kaynaklarıyla çalışanları da mevcut. Elektrik enerjisiyle çalışan kombiler özellikle doğal gazın bulunmadığı bölgelerde ya da eve doğal gaz tesisatı çekilmesi gibi bir maliyetin altına girilmek istenmeyen durumlar için ideal. Bu nedenle kombilerin doğal gaz dışında farklı enerji kaynaklarıyla da çalışabilen çeşitlerinin olduğunun altını çizmekte fayda var.
En İyi Kombi Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
Eca Proteus Premix Tam Yoğuşmalı Kombi |
| Ürünü Gör | |
Baymak Duotec Compact Tam Yoğuşmalı Kombi |
| Ürünü Gör | |
Bosch Condens Hermetik Yoğuşmalı Kombi |
| Ürünü Gör | |
Buderus Logamax Plus Yarı Yoğuşmalı Kombi |
| Ürünü Gör | |
Demirdöküm Atromix Hermetik Yoğuşmalı Kombi |
| Ürünü Gör |
En İyi Kombi Modelleri (Güncel Liste)
1. Eca Proteus Premix Tam Yoğuşmalı Kombi
Size Uygun mu?
Minimal boyutlarıyla hem küçük alanlarda kullanıma hem de yerden tasarruf etmenize imkân tanır. Eğer evinizde kombi için kısıtlı alana sahipseniz bu ürün sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Neyi Sevdik?
- Yoğunlaşmalı kombi – Kullanımda %107,5 verim sağlıyor.
- Doğalgaz ve LPG’ye uygun – Farklı enerji kaynaklarıyla kullanma imkânı tanıyor.
- Donmaya karşı koruma – Soğuk iklim koşullarında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Akıllı oda termostatı – iOS ve Android uygulamalarıyla uzaktan kontrol edilebiliyor.
- Enerji verimliliği – A enerji verimlilik sınıfı elektrik tüketimiyle bütçe dostu ve ErP yönetmenliğine uygun.
- 49db ses seviyesi – Çalışma sırasında rahatsızlık vermiyor.
- Otomatik By-Pass sistemi – Tesisatı ve kombiyi koruma altına alıyor.
- TSE ve CE belgelerine sahip – Kalite standartlarına uygunluk gösteriyor.
- Baca seti dahil – Bağlantı için ekstra ürün almanıza gerek kalmıyor.
- Yerden ısıtmaya uygun – Farklı ısıtma şekillerinde kullanılabilir.
Neyi Sevmedik?
- İki eşanjörlü sistem – Her ne kadar gelişmiş bir sistem olsa da üç eşanjörlü sisteme kıyasla daha az verim sunuyor.
2. Baymak Duotec Compact Tam Yoğuşmalı Kombi
Size Uygun mu?
Sahip olduğu LCD ekran ile kullanıcılarına son derece kolay bir kullanım sunan ürün, uzun süreli kullanıma imkân tanıyan birçok teknolojik ve teknik özelliğe de sahip. Eğer uzun yıllar sorunsuzca kullanacak bir kombi arayışındaysanız bu ürünü değerlendirmelisiniz.
Neyi Sevdik?
- Tam yoğuşmalı kombi – Isıtma sırasında %109,1 verim sağlıyor.
- Hermetik baca tipi – Güvenli bir kullanım sunuyor.
- Yerden ısıtmaya uygun – Farklı ısıtma işlemleri için kullanılabilir.
- Donmaya karşı tam koruma – Isıtma ve kullanım suyu devresinde mevsim kaynaklı problem oluşmasını minimuma indiriyor.
- Enerji verimliliği – A enerji verimlilik sınıfına sahip.
- Paslanmaz çelik kullanım suyu eşanjörü – Eşanjörde meydana gelecek kireçlenmeleri en aza indirger.
- Cold burner door teknolojisi – Kapağın ısınmasını engelliyor ve ısı kayıplarını azaltıyor.
Neyi Sevmedik?
- 52dB ses seviyesi – Piyasadaki birçok kombiye kıyasla çalışırken çok da sessiz olmadığını söyleyebiliriz. Eğer evinizi fısıldayarak ısıtacak bir ürün arıyorsanız listemizdeki diğer alternatiflere göz atmalısınız.
3. Bosch Condens Hermetik Yoğuşmalı Kombi
Size Uygun mu?
Anlık ısıtma ve son derece sessiz çalışmasıyla evlerde yüksek kaliteli, sıcacık bir yaşam alanı yaratıyor. Cihazın yeni nesil, çekici dizaynı da görüntü kirliliğine izin vermiyor.
Neyi Sevdik?
- Anlık ısı ihtiyacını karşılayan teknoloji – Tam kapasiteye ihtiyaç duyulmadığında da verimli çalışır ve %94’e kadar enerji verimliliği sunuyor.
- 44dB ses seviyesi – Mükemmel ses izolasyonuna sahip olmasından ötürü fısıltıyla çalışıyor.
- Enerji verimliliği – A enerji verimlilik sınıfına sahip.
- Kolay anlaşılır kullanım paneli – Rahat bir kullanım sunuyor.
- Kompakt dizayn – Alandan tasarruf sağlıyor.
Neyi Sevmedik?
- İki eşanjörlü sistem – Yoğun kullanımlarda çok avantajlı olmayabilir. Kalabalık bir aileyseniz ya da büyük bir eve sahipseniz verimi daha yüksek bir ürün tercih etmek isteyebilirsiniz.
4. Buderus Logamax Plus Yarı Yoğuşmalı Kombi
Size Uygun mu?
Geniş ve fonksiyonel dijital ekranından tutun da sahip olduğu emniyet ve koruma sistemlerine kadar birçok ince düşünülmüş özelliğe sahip. Ürün bu özellikleri ile özellikle çocuklu evlerde kullanıma son derece uygun.
Neyi Sevdik?
- Yoğuşma ısıtma teknolojisi – %103 daha yüksek verim ve daha düşük gaz tüketimi sunuyor.
- Hermetik kullanıma uygun – Kullanılan ortamın havasını kirletmiyor ve risk oluşturmuyor.
- Tam emniyet sistemi – Güvenli bir kullanım sağlıyor.
- Akıllı kumanda paneli – Kolay ve akıllı sıcaklık ayarıyla düşük yakıt tüketimi sağlıyor.
- Kablolu oda termostatı – Uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor.
- Tuş kilidi – Kontrol dışı fonksiyon değişikliklerinin önüne geçiyor.
- Donmaya karşı koruma – Gönül rahatlığıyla balkona monte edilebilir.
- Solar bağlantı kiti – Güneş enerjisiyle kullanıma olanak tanıyor.
- 46dB ses seviyesi – Sessiz çalışarak evlerde gürültü kirliliği yaratmıyor.
Neyi Sevmedik?
- Enerji verimliliği – Ürünün B enerji verimlilik sınıfına sahip olması enerji tüketimi konusunda piyasadaki A sınıfı ürünler kadar tasarruf sağlamayacağını gösteriyor.
5. Demirdöküm Atromix Hermetik Yoğuşmalı Kombi
Size Uygun mu?
Ürünün çevre dostu şık tasarımı dünyaca ünlü sürdürülebilir tasarım ödülü Green Good Design’la kanıtlanmış durumda. LCD ekrana ve çevirmeli kontrol düğmelerine sahip olan kombi herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilir.
Neyi Sevdik?
- A sınıfı yüksek ısıtma verimi – Düşük doğal gaz tüketimi ile yüksek tasarruf sağlıyor.
- A sınıfı yüksek kullanım suyu verimi – Kullanım suyu sarfiyatında tasarruf sağlıyor.
- Yüksek verimli pompa – Tesisat ihtiyacına göre pompa hızını otomatik olarak ayarlıyor.
- Fan modülasyonu – Fan hızını, kombinin sıcaklık ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlıyor.
- Akıllı ısıtma sistemi – Ortamın anlık ihtiyacına bağlı olarak suyun sıcaklığını kontrol ediyor.
- Debi sensörü – Sayesinde hem hızlı sıcak su konforu sağlıyor hem de gereksiz su sarfiyatını önleyerek su tasarrufu sağlıyor.
- Işıksız ortamda okunabilir LCD ekran – A plan ışığı sayesinde LCD gösterge paneli her koşulda okunabiliyor.
Neyi Sevmedik?
- 51dB ses seviyesi – Listemize yer alan kombiler arasından en yüksek ses seviyesine sahip ürünlerden biri. Eğer daha sessiz çalışan bir ürüne ihtiyacınız varsa diğer seçenekleri değerlendirmelisiniz.
Kombi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hem evlerin sıcaklığını sağlayan, hem de sıcak su ihtiyacını karşılayan kombiler, uzun süreli kullanım için satın alınan cihazlardır. Hiç kimsenin evinin en temel ihtiyaçlarına cevap veren bu gibi aletlerin kısa süre içinde arızalanmasını ya da değiştirilmeye ihtiyaç duymasını istemeyeceğine eminiz.
Ayrıca kombiler gibi cihazları satın alırken, ürünün sizin ihtiyaçlarınıza cevap verir nitelikte olması da uzun süreli, sorunsuz kulanım için son derece önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken en kritik nokta kombinizi kullanacağınız evin durumunun ve gereksinimlerinin çok iyi bir şekilde analiz edilmesidir. Evinizin boyutları ve konumu satın alacağınız kombiyi seçerken kesinlikle atlanmaması gereken hususlardandır.
Eğer bu analizi yapmadan, evinizin büyüklüğüne ve konumuna uygun olmayan bir ürün seçersiniz, kombinizden istediğiniz verimi alamama ihtimalinizin çok yüksek olduğunu bilmenizde fayda var. Evinizin gereksinimlerini belirledikten sonra uygun ürünü seçmek için de elbette piyasadaki kombi çeşitlerini ve bunların özelliklerini incelemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra satın alacağınız ürünün güvenlik özelliklerini de muhakkak değerlendirmelisiniz.
Eğer bir kombiye ihtiyacınız varsa ve satın alacağınız ürünü nasıl değerlendirmeniz gerektiğinden emin değilseniz doğru yerdesiniz. Gelin şimdi evinize ve kullanım alışkanlıklarınıza uygun kombi seçimi yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktalara bir göz atalım.
1. Kapasite
Kombi satın alırken boyut konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri evinizin genişliği ve cephesidir. Kombiler ısıtma kapasitelerine göre farklı boyutlarda üretilen cihazlar ve bu nedenle evinizde istediğiniz sıcaklığı sağlayabilmek için en uygun kapasiteye sahip ürünü seçmeniz gerekiyor. 60 metrekare alana sahip bir evle 100 metrekarenin üstünde genişliği olan bir evin kombi ihtiyacı tamamen farklı olacaktır.
Bununla birlikte evin cephesinin de ürün seçerken göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü 60 metrekare güney cepheli bir evle, 60 metrekare kuzey cepheli bir evin ısınma ihtiyaçları da birbirinden farklılık gösterecektir. Bu nedenle temel prensip olarak daha az güneş ışığı alan bir eve sahipseniz evinizin boyutu küçük dahi olsa daha yüksek kapasiteli bir kombi almayı düşünebilirsiniz. Aynı şekilde 100 metrekarenin üzerindeki evlerde küçük boy kombilerin pek işlevsel olmayacağını da aklınızda bulundurmalısınız.
Son olarak evinizde kaç adet petek bulunduğu ve bu peteklerin uzunluğunu da göz ardı etmemelisiniz. Kombilerin ısıyı ev içinde bulunan petekler yardımıyla yaydıklarını düşünürsek, evde çok sayıda petek bulunması daha yüksek kapasiteye sahip bir cihaza ihtiyaç duyacağınız anlamına gelebilir. Elbette peteklerin sayısının yanı sıra boyutları da bu ihtiyaç üzerinde etkili.
2. Kombi Tipi
Evinizin boyutu ve konumuna uygun kapasiteye sahip kombiyi belirledikten sonra hangi tip kombiye ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Kombiler çalışma prensipleri, sahip oldukları güvenlik önlemleri ve baca tiplerine göre Bacalı Kombi, Hermetik Kombi, Yoğuşmalı Kombi ve Elektrikli Kombi olmak üzere 4 temel çeşide ayrılıyor. Bu kombi tiplerinin özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.
Bacalı Kombi
Adından da anlaşılacağı gibi bacaya sahip olan bu kombi çeşidi, yanma sırasında ihtiyaç duydukları oksijeni ortamdaki havadan alır. Yanma sonucu ortaya çıkan atık gazı ise sahip oldukları baca aracılığıyla dışarı atar. Bu nedenle bacalı kombilerin açık alana kurulması ve baca çekiş gücünün yüksek olması tavsiye edilir. Kesinlikle bir uzman tarafından kurulumunun gerçekleştirilmesi gereken bu kombilerin, 8 metre küpün altında hacme sahip alanlara kurulması ise önerilmiyor.
Ayrıca bacalarda meydana gelebilecek herhangi bir tıkanıklık durumuna karşın bu kombilerin baca bakımlarının düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor. Fırtınalı havalarda ise atık gazların içeri geri verilme ihtimali doğmasından ötürü kullanımın tehlikeli bulunduğunu söyleyebiliriz. Bacalı kombi kullanıcılarının, kombinin bulunduğu ortamı sık sık havalandırmaları gerektiğini de belirtelim. Gerek sık bakım gerektirmeleri gerekse gelişmiş bir güvenlik sistemlerinin bulunmaması nedeniyle bu tip kombiler gittikçe daha az tercih ediliyor.
Hermetik Kombi
Hermetik kombiler sahip oldukları kapalı yanma hücresi ve fan kitleri sayesinde yanmak için gerekli havayı dışarıdan alır ve atık gazı yine aynı şekilde dışarıya atar. Bu kombi çeşidinin herhangi bir baca bağlantısına ihtiyacı yoktur. Bu nedenle baca bağlantısı bulunmayan binalarda kullanıma son derece uygundur.
Bu kombiler, atık gaz için herhangi bir ekstra bağlantıya ihtiyaç duymamaları nedeniyle rüzgâr fırtına gibi dış etmenlerden etkilenmezler. Bulundukları ortamın havasından tamamen bağımsız olarak çalışmaları sayesinde de ortamın sıklıkla havalandırılmasına ihtiyaç duymazlar. Tüm özellikleriyle hermetik kombiler piyasadaki en güvenilir kombi çeşitlerinden biridir ve kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilirler.
Yoğuşmalı Kombi
Yoğuşmalı kombiler diğer iki kombi çeşidinden farklı olarak kullandıkları ısıtma sistemlerinden isimlerini alırlar. Bu kombiler yanma sonucu ortaya çıkan atık gazı hemen dışarı atmak yerine, bu gazı özel bir ünitede tutar ve sahip oldukları yoğuşma teknolojisiyle bu atık gazı sıvıya dönüştürürler. Bu işlem sırasında ortaya çıkan ısıyı ortamın ısıtılması için kullanırlar. Böylece yanma sonucu ortaya çıkan atık gaz enerji sistemine geri kazandırılmış olur.
Yoğuşmalı kombiler piyasadaki en verimli kombilerdir. Diğer kombi çeşitlerinden %17 daha fazla verim sağladığı bilinen bu yoğuşmalı kombiler, minimum enerjiyle maksimum sıcaklık ederler. Piyasada en çok rastlanan ürünler yoğuşmalı ısıtma sistemi kullanan hermetik baca tipine sahip kombilerdir.
Elektirikli Kombi
Elektrikli kombiler günümüzde kombi denilince pek de akla gelmezler. Ancak bu cihazlar doğal gaz bulunmayan yerlerde ya da bu maliyeti yüklenmek istemeyen, bulundukları konutlarda geçici olarak yaşayan aileler için ideal bir ısınma ve sıcak su çözümü. Elektrikle çalışan bu kombiler herhangi bir atık sistemine ihtiyaç duymazlar bu nedenle kullanım sırasında zehirlenme gibi bir durumla karşılamak imkansızdır. Elektrikli kombilerin diğer kombi çeşitlerine göre daha yüksek fiyata sahiptirler. Biraz da bu nedenden çokça tercih edilen cihazlar değillerdir.
kışın evinizi kombinizle ısıtrken yazın da serin bir ortam yaratmak istiyorsanız en iyi klima modellerini değerlendirdiğimiz listemizi inceleyebilirsiniz.
3. Eşanjör
Eşanjör kombilerin suyu muhafaza ettikleri ve dağıtımını sağladıkları kanallar olarak tanımlanabilir. Ayrıca cihazın ısı transferi yapmasını da sağlayan bu kanallar kombilerin en önemli ana parçalarından biridir. İçerisinde daimî bir su akışı olan bu kanallarda kireçlenme ve buna bağlı olarak delinme gibi problemler görülmesi son derece yaygın. Piyasadaki kombiler tek, çift ve üç eşanjör olmak üzere farklı eşanjör sistemleri barındırıyor. Eşanjör seçimi su akışının nasıl yapılmak istendiğine ve kullanım şekline bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Farklı eşanjöre sahip kombilerin özelliklerini aşağıda paylaşıyoruz.
Tek Eşanjörlü Kombiler
Bu kombiler hem çeşme hem kalorifer suyunu kombinin yanma odasında ısıtıyor Böylece evin içinde kullanacağınız tüm suyu tek bir kanaldan geçirerek dağıtıyor. Yüksek kireç oranına sahip şebeke suyunun eşanjörden geçmesi ve her ısınma sırasında kireç bırakması da tek eşanjörlü kombilerde kireçlenme sorunlarını daha sık görülmesine neden oluyor.
Ayrıca eğer tek eşanjörlü bir kombiye sahipseniz ısıtma sisteminizi yoğun bir şekilde kullanırken sıcak suyu kullanmanız halinde kombinizin çalışmasında yavaşlama gözlemleyebilirsiniz.
Çift Eşanjörlü Kombiler
Çift eşanjörlü kombilerde çeşme ve kalorifer suyu ayrı ayrı ısıtılır. Kalorifer suyu kombinin içinde ısıtılırken, çeşme suyunun ısıtılmasında kaloriferdeki sıcak su kullanılır. Böylece şebeke suyu direkt olarak eşanjörden geçmeyerek kireçlenmeyi minimuma indirir.
Bu kombiler, tek eşanjörlü kombilerle aynı enerji kullanarak tek eşanjörlü kombilerden yaklaşık iki kat daha fazla su ısıtabilir.
Üç Eşanjörlü Kombiler
Üç eşanjörlü kombiler turbo eşanjör olarak da adlandırılırlar. Genellikle yoğuşmalı kombilerde kullanılan bu sistemde iki eşanjör çeşme ve kalorifer suyunu ısıtmak için kullanırken, üçüncü eşanjör atık gazı sıvıya çevirir. Böylece turbo eşanjörlü, ki bunlar genellikle yoğuşmalı kombilerdir, kombiler çift eşanjörlü kombilerden çok daha fazla su ısıtabilmesinin yanı sıra enerji verimliliği de sunar.
4. Kurulum
Kombi satın alırken cihazın kurulumunun yapılacağı alanı da göz önünde bulundurmalısınız. Kombi kurulumundaki genel kural, satın alacağınız kombinin çeşidi ne olursa olsun kurulumun balkona ya da evinizde pencereye yakın bir noktaya gerçekleştirilmesidir. Bunun en önemli nedeni güvenliktir. Kombinizi kurabileceğiniz bir açık alana sahip değilseniz atık gaz çıkışının boru yardımıyla açık havaya sağlıklı bir şekilde yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Özellikle bacalı kombi tercih ediyorsanız kombinizin açık bir alana kurulması gerekliliğine ekstra özen göstermelisiniz. Açık alana yerleştirilecek kombi için koruyucu bir kabin kullanmayı da atlamamalısınız. Koruyucu kabin kombinizi dış etmenlere karşı koruyacak ve size daha sorunsuz bir kullanım sunacaktır.
Bunun yanı sıra kombinizin yerleştirilmesi gereken alan için takip etmeniz gereken birkaç kural daha bulunuyor. Bunları aşağıda paylaşıyoruz.
- Kombinin yerleştirileceği alan en az 12 metreküp hacme sahip olmalı.
- Alanda sürekli açık kalacak şekilde duvar veya pencere üzerinde her biri 75 santimetrekare olan iki adet havalandırma menfezi bulunmalı.
Mutfak ve balkonlara kurulan kombiler genel olarak 110-113 santimetre yüksekliğe, 60-62 santimetre genişliği ve 37-38 santimetre derinliğe sahip oluyor. Elbette bu standartların marka ve modellere göre değişlik gösterebileceğini unutmamalı ve kombinizin kurulumu için uzman ekiplerden destek almalısınız. Eğer mümkünse ekiplerin kurulum öncesi evi görmesi ve uygun alanı belirlemesi en doğru yöntem olacaktır.
Bacalı kombi satın almaya karar verirseniz, kurulum öncesi muhakkak yetkili kişiler tarafından baca analizi yaptırmalısınız. Bunu kesinlikle atlanmaması gereken bir güvenlik önlemi olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız kombinin CE, TSE ve ISO 9002 sertifikalarına sahip olmasına da özen göstermenizde fayda var. Bu sertifikalar cihazın kalite standartlarına uygun üretildiğinin ve güvenilir olduğunun kanıtı niteliğindedir.
kombinizle tüm evinizin ısısını ayarlarken altına girip anında sıcaklık elde etmek için elektrikli battaniye tavsiyelerimize de göz atabilirsiniz.
5. Teknik Servis ve Garanti
Belirttiğimiz gibi kombiler uzun süreli kullanım için satın alınan cihazlardır. Bu nedenle kombinizi satın alacağınız markanın size sunacağı teknik servis desteğinden emin olmalısınız.
Sürekli sıvıyla ve havayla temas halinde olan kombileri hassas cihazlar olarak düşünebilirsiniz. Çeşme suyundan kaynaklı kireçlenmeler, dış alanlara kurulan cihazların soğuk ve sıcak iklim koşullarından etkilenmesi, elektrik kesintilerinin neden olduğu voltaj değişiklikleri kombilerde meydana gelebilecek ve kullanım hataları dışında sayabileceğimiz başlıca arızalanma nedenlerindendir.
Cihazınızı uzun süreli kullanmak istiyorsanız düzenli bakım yaptırmayı atlamamalısınız. Bunun için de kombi satın alırken 5-10 senelik bakım hizmeti veren markaları tercih etmenizde fayda var. Neyle karşılaşacağınızı bilmek adına kombi bakımı nasıl yapılır, kaç yılda bir yapılır ve yapılmazsa ne olur sorularının cevaplarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir aksaklık durumunda kendinizin ve sevdiklerinizin güvenliğini tehdit edebilecek bu ürünlerde meydana gelene en ufak bir soruna hızlıca müdahale edecek teknik hizmet desteğine sahip olmak son derece önemli. Bunun için markaların teknik hizmet kalitesini değerlendirmekte fayda var.
Son olarak ister kullanıma bağlı isterse dış etmenlere bağlı olsun cihazınızın geniş bir garanti kapsamına sahip olduğundan emin olmalısınız.
Kombi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kombi kullanırken atlanmaması gereken en önemli husus teknik servislerden alacağınız düzenli temizlik ve bakımdır servisidir. Uzmanlar kombilerin yılda bir kez muhakkak profesyonel bakım ve temizlikten geçmesi gerektiğini belirtiyor. Bu işlem cihazının yüksek performansla çalışması için son derece önemli. Bunun dışında cihazınızı kullanırken hem olası herhangi bir sorunu kolayca tespit edebilmek hem de sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için de birkaç basit noktaya dikkat etmenizde fayda var.
Kombinizin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını düzenli aralıklara kontrol etmelisiniz
Burada bahsettiğimiz teknik servis tarafından sağlanan düzenli bakım değil bizzat sizin kısa bir süre içinde gerçekleştirebileceğiniz ön tanımlama olarak niteleyebileceğimiz bir kontrol. Örneğin kombinizi yoğun kullanmaya başlayacağınız kış döneminde kombiniz açıldığında peteklerinizin ne kadar ısındığını, su sıcaklığında bir değişiklik olup olmadığını kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Eğer burada normal dışı bir durum tespit ediyorsanız sorunu daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Radyatörlerinizde bir sorun olup olmadığını kontrol edin. Eğer radyatörlerin havasının alınması gerekiyorsa öncelikle radyatör temizliğini gerçekleştirin.
- Kombinizin su sızdırıp sızdırmadığını kontrol edin.
- Kombinizin elektrik bağlantı noktalarını kontrol edin.
- Eğer bacalı kombi kullanıyorsanız bacanızda gözle görülür bir sorun olup olmadığına bakın.
- Kombinizin su basıncını kontrol edin.
Kombinizin su basıncını ideal seviyede tutmaya özen göstermelisiniz
Kombilerde su basıncı bar ile ifade edilir ve ideal basınç seviyesi 1,5-2 bar olarak tanımlanır. Kombinizin basıncının bu değerlerin altında olması evinizin ısınmasında ve sıcak suya erişiminizde sorun yaratacağı gibi basınç değerinin yüksek olması tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle kombinizin su basıncını belirli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Gerekli durumlarda cihazının kullanım kılavuzunu ve teknik servis elemanlarının talimatlarını takip ederek su basıncını ideal seviyeye getirmelisiniz.
Kombinizi kapatıp açmak yerine sürekli düşük ısıda çalıştırın
Bu madde elbetteki kış ayları için geçerli. Yüksek derecelerde çalışan kombiler daha fazla enerji harcarlar. Diyelim evinizi akşamları konforlu bir sıcaklığa getiriyor ancak sabahları kombinizi tamamen kapatıyorsunuz. Bu durumda evinizin gün içindeki sıcaklığı son derece düşeceği için kombiniz akşamları evi ısıtmak için çok enerji harcamaya ihtiyaç duyar. Ancak eğer kombinizin gün içinde düşük seviyede tutarsanız evinizin sıcaklığı çok düşmeyeceği için akşamları daha yüksek sıcaklık istediğiniz durumlarda kombiniz minimum enerjiyle istenilen sıcaklığa erişebilecektir.
Evinizde sıcaklık kadar serinliğe de ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyacınızı pratik bir şekilde çözmek istiyorsanız en kaliteli vantilatörlere yer verdiğimiz yazımızı da değerlendirebilirsiniz.
Son Yorumlarımız
Kombi seçme işlemi her ne kadar anlaşılması zor gibi gözükse de aslında dikkat edilmesi gereken temel noktaları bildikten sonra kolaylıkla tamamlanabilecek bir süreç. Yukarıda belirttiğimiz noktalara dikkat ederek kullanım alışkanlıklarınıza ve evinize en uygun ürünü kolaylıkla seçebilmenizi umuyoruz. Ayrıca kombinizden en yüksek verimi almak için cihazınızın sorunsuz çalışması gerektiğini unutmamalısınız. Bundan emin olmak için yukarıda değindiğimiz kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu kontroller aynı zamanda aklınızda hiçbir soru işaret kalmadan kombinizi gönül rahatlığı ve güvenle kullanmanızı da sağlayacaktır.
Kombi alışverişine çıkmadan önce piyasadaki en iyi kombilere yer verdiğimiz en iyi kombi tavsiyelerine bakarak size uygun olacağını düşündüğünüz ürünleri bir kenara not almanız seçiminizi daha da kolaylaştıracaktır.