Çağımızın en popüler cihazlarından olan e-kitap okuyucular, sahip oldukları işlemci ve çoğunlukla yalnızca kitap okumak için kullanıldıklarından oldukça uzun pil ömrüne sahiptirler. Ayrıca e-kitap okuyucu tavsiyeleri rehberimizde değineceğimiz gibi, e-ink teknolojisi sayesinde basılı kitap okuma hissini de verir. Dokunmatik ekranlar vasıtasıyla arama yapabilir, cümleleri işaretleyebilir ve font ve metin büyüklüğünü boyutunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca piyasadaki en iyi e-kitap okuyucuların hepsinde dahili aydınlatma bulunduğu için düşük ışık koşullarında da okuma yapabilirsiniz.
Neden Bir E-Kitap Okuyucu Almayı Düşünmelisiniz?
Bir e-kitap okuyucu satın almak istiyorsanız, kaçınılmaz olarak aklınızda şu soru dönecektir: Bir tablet satın alıp paramın karşılığını daha fazla almam daha iyi olmaz mı?
Ancak e-kitap okuyucular;
- Küçük, ince, hafiftir ve yüzlerce elektronik kitaba tek bir cihazdan erişebilirsiniz.
- Genellikle, e-kitaplar basılı kitaplardan daha ucuzdur.
- Sık sık seyahat ediyorsanız, bavulunuzdaki ekstra yükten kurtulmuş olursunuz.
- Düşük güç kullanımları, uzun pil ömrüne sahip oldukları anlamına gelir ve bu nedenle çoğu model, şarj başına birkaç kitap dayanabilmektedir. Bu da size haftalarca kesintisiz okuma sağlayabilir.
- Mat kaplamalı ekrana sahip e-mürekkep ekran teknolojisi, basılı kitap okumaya deneyimine yakın olmanızı sağlar. Gözleri yormaz ve gün ışığında kullanılabilir.
Kimler E-Kitap Okuyucu Almayı Düşünebilir?
- Sıkı bir okuyucuysanız: Sık sık seyahat ediyor ve çantanızda mini bir kitaplık taşımak istemiyorsanız, bir e-kitap okuyucu en iyi arkadaşınız olabilir.
- Bir kitap koleksiyonu için yeriniz yoksa: Bir e-kitap okuyucu, evinizde hiç yer kaplamadan büyük bir kitap koleksiyona sahip olmanın en kolay yoludur.
- Çevre dostu ürünler kullanmayı tercih ediyorsanız: E-kitap okuyucu sayesinde bir kamyon dolusu kağıttan ve buna bağlı tüm baskı ve nakliye maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca diğer akıllı cihazlardan farklı olarak, e-kitap okuyucunuz oldukça uzun süre kullanılabilen bir elektronik üründür.
- Yeni bir dil öğreniyorsanız: Bazı e-kitap okuyucu modellerine sözlük de eklenebiliyor. Böylece öğrenmek istediğiniz bir dilde kitap okurken, kelimeye tıklayıp Türkçe karşılığını öğrenebiliyorsunuz.
En İyi E-Kitap Okuyucu Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
Kobo Forma E-Kitap Okuma Cihazı |
| Ürünü Gör | |
Onyx Boox Darwin-7 E-Kitap Okuyucu |
| Ürünü Gör | |
Amazon Kindle Oasis E-Kitap Okuyucu |
| Ürünü Gör | |
Kobo Nia E-Kitap Okuyucu |
| Ürünü Gör | |
Amazon Kindle Paperwhite E-Kitap Okuyucu |
| Ürünü Gör |
En İyi E-Kitap Okuyucu Modelleri – (Güncel Liste)
1. Kobo Forma E-Kitap Okuma Cihazı
Size Uygun mu?
Genel olarak büyük ekranlardan ve ekranı hem yatay hem de dikey şekilde kullanmayı seven kullanıcılar, kobo Forma e-kitap okuyucuyu tercih edebilir.
Neyi Sevdik?
- Tasarım: Tek yerden tutabileceğiniz ve yatay ve dikey olmak üzere, ekranı iki farklı şekilde kullanabileceğiniz tasarımı hem şık hem de ergonomik.
- Su geçirmezlik: Olası kazalarda cihazınızın bozulmasını önlüyor.
- Ekran: E-ink ekranı sayesinde basılı kitap okuyormuşsunuz gibi bir deneyim sunuyor.
- Aydınlatma: Ayarlanabilir dahili aydınlatması sayesinde ortam ışığına göre ekran aydınlatmasına karar verebiliyorsunuz.
- Kolay kullanım: Sayfa çevirme düğmeleri, akıllı telefonlara indirilebilen uygulaması ile kolay bir kullanım sunuyor.
Neyi Sevmedik?
- Türkçe karakterler: Üründe Türkçe karakterlere uyum olan font sayısı biraz az.
2. Onyx Boox Darwin-7 E-Kitap Okuyucu
Size Uygun mu?
Klasik bir e-kitap okuyucu arayışındaysanız, Onyx Boox Darwin-7’yi tercih edebilirsiniz.
Neyi Sevdik?
- Ekran: 300 ppi çözünürlüğe sahip e-ink teknolojisi sayesinde kağıttan okuma hissini yaşamanızı sağlar.
- Dahili aydınlatma: Sahip olduğu dahili aydınlatmada ışığın rengini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
- Sabit ışık: Titreşim yapmayan LEDler sayesinde göz yorulması gibi durumlar yaşamanıza izin vermez.
- Hafıza: 8 GB dahili hafızaya ek olarak, kart satıp alıp cihazın depolama kapasitesini 32 GB’a çıkarabilirsiniz.
- Kılıf: Ürünle birlikte gelen akıllı kılıf sayesinde, kılıfın kapağı kapatıldığında anında uyku moduna geçiyor.
- Sesli kitap: Üründe, sesli kitap dinleme özelliği de bulunuyor.
Neyi Sevmedik?
- Dayanıklılık: Ürün, diğer e-kitap okuyucularla kıyasladığımızda daha hassas kalıyor.
3. Amazon Kindle Oasis E-Kitap Okuyucu
Size Uygun mu?
Gözleriniz çabuk yoruluyorsa veya sesli kitap da dinlemek istiyorsanız, bu birçok özelliğini barındıran Amazon Kindle Oasis e-kitap okuyucuyu tercih edebilirsiniz.
Neyi Sevdik?
- Özelleştirilebilir ekran: Diğer Kindle modellerinden farklı olarak Oasis’de ekran ışığının rengi de beyazdan sarıya doğru özelleştirilebiliyor.
- Otomatik ışık ayarı: Ortam ışığına göre ekran aydınlatmasını ayarlıyor.
- Su geçirmezlik: Su yalıtımı sayesinde içiniz rahat bir şekilde cihazı kullanabiliyorsunuz.
- Özelleştirilebilir özellikler: Fontlar, metin boyutları ve kalınlıkları istediğinize göre ayarlayabilir, ekranı ister yatay ister dikey şekilde kullanabilirsiniz.
- Sesli kitap özelliği: 32 GBlık saklama alanıyla Oasis’te bulunan sesli kitap özelliğini rahatça kullanabilirsiniz. Böylece hareket halindeyken de kitabınızdan geri kalmazsınız.
- Ekran: 300 ppi çözünürlüğe sahip e-ink ekran, hem konforlu hem de oldukça gelişmiş bir performans sunuyor.
Neyi Sevmedik?
- Bağlantı noktası: USB-C yerine Mikro USB bağlantısının olması şarj olma ve veri aktarım süresini diğer Kindle modelleriyle kıyasladığımızda, uzatıyor.
4. Kobo Nia E-Kitap Okuyucu
Size Uygun mu?
Seyahat etmeyi ve seyahatlerinde kitap okumayı seven kullanıcılar, Koba Nia e-kitap okuyucuyu tercih edebilir.
Neyi Sevdik?
- Ergonomik tasarım: Seyahatlerde her türlü çantaya sığacak boyutta olan cihaz, kolay tutuşuyla da konforlu bir kullanım sunuyor.
- Ekran: Parlama yapmayan ve ışık ayarı olan 6 inçlik ekranı ile gözlerinizi yormadan keyifli bir okuma performansı dunuyor.
- Depolama alanı: 8 GBlık depolama alanı, yaklaşık 6000 e-kitabı saklamanıza imkan veriyor.
- Şarj ömrü: Tam şarj ile okuma sıklığınıza da bağlı olarak, birkaç hafta okuma yapmanıza izin veriyor.
Neyi Sevmedik?
- İşlemci hızı: Ürün işlemcisi sebebiyle ayarları yaparken yavaşlayabiliyor. Ancak bu, kitap okuma sırasında herhangi bir sorun oluşturmuyor.
5. Amazon Kindle Paperwhite E-Kitap Okuyucu
Size Uygun mu?
Pil ömrü uzun, gelişmiş bir ekrana sahip ve kompakt bir e-kitap okuyucu arıyorsanız, Amazon Kindle Paperwhite’ı tercih edebilirsiniz.
Neyi Sevdik?
- Şık tasarım: Minimal tasarımıyla her zaman kolayca yanınızda taşıyabilirisiniz.
- Gelişmiş ekran: 300 ppi çözünürlüğe sahip ve dahili aydınlatması bulunan e-ink ekranıyla, oldukça konforlu bir okuma deneyimi sunuyor.
- Sesli kitap özelliği: Bluetooth kulaklıkla bağlanıp sesli kitap da dinleyebiliyorsunuz.
- Not alma imkanı: Okuduğunuz kitapta istediğiniz cümleye/kelimeye dokunarak işaretleme yapabiliyor, not alabiliyorsunuz.
- Enerji tüketimi: Düşük enerji tüketimi sayesinde uzun süre kullanım imkanı sağlıyor.
- Su geçirmezlik: Plajda da rahatça kullanabiliyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Format: Kindle için epub dosyalarını bir program aracılığıyla mobi formatına dönüştürmek gerekebiliyor. Ya da direkt Kindle’a uygun bir e-kitap satın almanız gerekiyor.
E-Kitap Okuyucu Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cihaz Boyutu
Cihaz boyutu taşınabilirlik ve kullanılabilirlik açısından oldukça önemlidir. Bazı e-kitap okuyucular tek elle rahatça tutulup okunacak kadar küçüktür. Bu hem her yerde konforlu bir şekilde okuma hem de her yere rahatça taşınabilme imkanı sunar.
Ekran Kalitesi
Bir e-kitap okuyucunun ekranında ne kadar çok piksel varsa, o kadar okunabilir olur. Önerimiz 300 ppi (inç başına piksel) değerine sahip ve en iyi okuma deneyimini sunan bir cihaz seçmeniz yönündedir.
Ekran Işığı
Ekran ışıkları yıllar önce çıkan ilk e-kitap okuyucularda yoktu. Ancak günümüzde üretilen ve dahili bir aydınlatmaya sahip cihazlar sayesinde, geceleri yakınınızda ayrı bir ışık olmadan kitap okuyabilirsiniz. Ayrıca çoğu cihazda bu aydınlatma ortam koşullarına göre otomatik veya manuel olarak ayarlanabilmektedir. Bu da özellikle geceleri yolculukta veya yatakta, yanınızdakini rahatsız etmeden kitap okuyabilmenize imkan tanır.
Sayfa Çevirme
Hemen hemen tüm e-kitap okuyucular bir dokunmatik ekran kullanır ve bazılarında da gezinme düğmeleri bulunur. Bir e-kitap okuyucu kullanırken en sık yapacağınız işlem bu olduğundan, hangi sayfa çevirme yöntemini tercih edeceğinizi belirlemek önemlidir.
Depolama Kapasitesi
Depolama kapasitesi cihazdan cihaza değişir ve sonradan artırmak veya harici bir kaynak bağlamak her zaman mümkün değildir. Eğer sesli kitap destekli bir cihaz alacaksanız, depolama alanı daha yüksek olanı tercih etmelisiniz. Yalnızca okuma deneyimi için bir cihaz alacaksanız da 8 GB depolama alanı yaklaşık 6000-7000 kitap tutacaktır ve bu da oldukça yeterlidir.
Su Geçirmezlik
E-kitap okuyucularda su geçirmezlik özelliği, plajda ya da tekne gezilerinde kitap okumayı sevenler için epey önemlidir. Cihazınızın ıslanmasından endişeleniyorsanız, suya karşı dayanıklı bir cihaz tercih etmenizi öneririz.
Pil Ömrü
E-kitap okuyucunun pil ömrü, güç tüketimi oldukça az olan ekran teknolojisi sayesinde saatler yerine haftalarla ölçülür. Ayrıca internet bağlantısına ihtiyacınız olmadığında da cihazı uçak moduna alarak okuma yapabilir ve pil ömrünü daha da uzatabilirsiniz.
Bir E-Kitap Okuyucuda Kitap Okumak Nasıl Bir Deneyimdir?
Tüm e-kitap okuyucular elektronik mürekkep (e-mürekkep/e-ink) teknolojisine sahip ve bir kağıt kitabın görünümünü simüle eden bir ekran kullanır. E-kitap okuyucular, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi diğer elektronik görüntüleme cihazlarının aksine arkadan aydınlatma gerektirmez. Bu, uzun süreli kullanımlardan sonra gözlerde daha az yorulma ve doğrudan güneş ışığında bile iyi okunabilirlik anlamına gelir. Bir e-ink ekranın tek dezavantajı, basılı kitaplar gibi, düşük ışık koşullarında başucu lambası veya kitap ışığı gibi harici bir ışık kaynağına ihtiyaç duymanızdır. Ancak, çoğu modelde bunu sağlayacak bir dahili aydınlatma özelliği bulunmaktadır.
E-Kitap Okuyucular Hangi Dosyaları Kullanır?
Kindle harici çoğu e-okuyucu, ePub (elektronik yayın) dosya türünü kullanır. Bu, International Digital Publishing Forum tarafından geliştirilen standart bir formattır ve en yaygın olarak bulunan dosya türlerinden biridir.
Son Yorumlarımız
Piyasadaki en iyi e-kitap okuyucuların artılarını ve eksilerini, sizler için e-kitap okuyucu tavsiyeleri rehberimizde inceledik. Ayrıca, bir cihaz alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunu da es geçmedik. Rehberimizin, zengin bir e-kitap koleksiyonu oluşturmanız için atacağınız ilk adım olan, cihazı alma sürecinizi kolaylaştıracağını umuyoruz.