Çapalama işlemi toprağı havalandırmak, yabani otları temizlemek, toprak geçirgenliğini arttırarak suyun toprağa daha fazla nüfuz etmesini sağlamak için birtakım aletlerle toprağın altını üstüne getirme işlemine verilen addır. Eskiden karasaban denilen, bir çift öküz yardımıyla toprağı sürmeye yarayan tarım aracıyla ya da çapa küreği denilen ve el gücü isteyen tarım aleti ile yapılan bu işlem, günümüz teknolojisinin yardımıyla artık çapa makineleri ile kolayca yapılabilmekte. Bizler de çapa makinesine ihtiyaç duyanlar için piyasadaki en iyi çapa makinelerini inceleyip bu çapa makinesi tavsiyeleri yazımızda sizlerin beğenisine sunmaya çalıştık. Ancak dilerseniz gelin toprak sahiplerinin bu yeni arkadaşlarına hep beraber bir göz atmadan önce, bu makineleri almanın sizlere ne gibi faydaları olacağına bakalım.
Neden Çapa Makinesi Almalıyım?
İster hobi olarak bitki dikip büyüttüğünüz bahçeniz olsun, ister ticari amaçla tarım yaptığınız bir araziniz olsun; eğer verim almak istiyorsanız, toprağı belirli aralıklarda çapalamanız gerekmektedir. Çapalama sayesinde toprağınız yabani otlardan arınır, yumuşar, su geçirgenliği artar ve böylelikle su bitkilerin köklerine kadar ulaşır. Çapa yapmak gerekli olduğu gibi oldukça yorucu ve zor bir iştir de. Özellikle uzun süre işlenmemiş bir araziniz varsa sadece el yordamıyla toprağı bellemek sizler için çok zor olacaktır. İşte tam da burada çapa makineleri en iyi yardımcınız olarak devreye girebilir.
Zamandan Tasarruf Sağlar
Toprakla uğraşan herkesin bileceği gibi çapa yapmak, bahçeciliğin zor ve uzun süren bir kısmıdır. Çapa makineleri, toprağını işlemek isteyenler için hızlı ve verimli sonuç verir. El yordamı ile fazlasıyla uzun sürelerde havalandırabileceğiniz toprağınızı bu makineler yardımıyla çok daha kısa bir zaman dilimi içerisinde belleyebilirsiniz. Makinelerin çapa genişlikleri oldukça yeterlidir ve bu sayede aynı anda saf insan gücü ile yapabileceğinizden daha geniş bir alanı çapalayabilirsiniz.
Aynı Anda Birden Fazla İşlem
Normal şartlarda bahçe çapalama işlemi yapmadan önce toprağın üzerinde büyümüş olan yabani otların temizlenmesi ve sonra da çapalama işleminin yapılması gerekir. Bu da ekstra zaman ve güç harcamak demektir. İşte bu noktada çapa makineleri bizlere büyük bir kolaylık sağlıyor. Çapa makineleri bünyelerinde bulunan tırmık sistemleri sayesinde toprağınızı havalandırırken aynı zamanda yabani otların da temizlenmesine yardım ediyor. Böylece kendinizi fazla yormadan aynı anda iki işi birden bitirmiş oluyorsunuz, bu ise sonuç olarak daha az yorgun bir siz ve daha dolu bir cep anlamına geliyor.
Çok Yönlü Çalışma
Tarımla uğraşan okuyucularımız takdir edecektir ki, toprak her zaman bakım ister. Sadece ekin ekmeden önce ya da ekinleri biçerken değil, hasat sonrası da toprağı işlemek ve gübrelemek gerekir. Böylelikle toprak bir sonraki yıl ekim yapılmak üzere hazırlanır. Çapa makineleri tüm bu işlemleri tek bir makine ile yapabilme olanağı sunar ve toprağı tarım yapmak için hazırlamalarının dışında bir de hasat sonrası bitki ve gübrenin toprağa karıştırılması işleminde de bize yardımcı olur. Bir makine ile birden fazla işlem yapabiliyor olmak ise işlerinizi gerçekten çok hızlandıracak.
Toprağın Verimini Arttırır
Çapa yapmaktaki amaç toprağı havalandırarak su geçirgenliğini arttırmak ve böylece toprağın verimini çoğaltmaktır. Her ekin öncesi yapılmazsa toprağın kalitesi düşer, ektiğimiz bitkilerden beklediğimiz kadar ürün temin edemeyiz, verim azalır. Makinemiz olmadığı sürece toprak havalandırma işleminde ne kadar uğraşırsak uğraşalım yeteri kadar derine inemeyebilir, toprağı gerektiği kadar alt üst edemeyebiliriz. Fakat çapa makineleri bıçakları ile işlenmiş toprak daha iyi oturmakta ve böylelikle fide dikiminde tutma oranı artmaktadır. Çünkü çapa makineleri toprağı daha derin eşeleyebilmekte ve döner bıçakları sayesinde toprağı daha fazla yumuşatabilmektedir.
Büyük Alanlar için İdeal
Eğer büyük bir tarım arazi sahibiyseniz, tarlanızı eski tip elle yapılan çapalama işlemi ile bellemek oldukça zordur. Arazinin büyüklüğüne göre saatler, hatta günler sürebilir. Bu hem bedeninizi oldukça yoracak hem de size büyük bir zaman kaybı yaşayacaktır. Arazinizin yapısına ve büyüklüğüne göre aldığınız bir çapa makinesi ile toprağınızı işlemek çok daha kısa sürer ve çok daha az yorulmanıza neden olur. Dediğimiz gibi, bahçe işleri bitmek bilmez ve özellikle dönümlerce araziniz ve çapalanmayı bekleyen tonlarca ekininiz varsa, bu tür alternatif çözümler işinize oldukça yarayacaktır.
Bütçe Dostu
Eğer çapalanması gereken araziniz var ama çapa yapmak için yeterli zamanınız yoksa, ya da bedeniniz size engel oluyorsa çapa makineleri sayesinde artık bahçenizi bellemesi için birilerini çalıştırmanıza ve onlara her işlem için para ödemenize gerek kalmayacak. Çapa makinesi satın alırken ihtiyaçlarımıza göre belirlediğimiz modelin fiyatı ne olursa olsun, uzun vadede sizleri ekonomik açıdan oldukça kâra götüren bir tercih olacaktır. Ayrıca uygun fiyatlarıyla bu makineleri lüks kategorisine sokmamıza bile gerek yok.
En iyi Çapa Makinesi Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
Einhell BG-MT 3360 LD Benzinli Çapa Makinesi |
| Ürünü Gör | |
Antrac 200 Honda GX 200 Çapa Makinesi |
| Ürünü Gör | |
Kaan 23 S Çapa Makinası |
| Ürünü Gör | |
Kama By Reis Kdc1231 Çapa Makinesi |
| Ürünü Gör | |
Ryobi RCP1225 Elektrikli Çapalama Makinesi |
| Ürünü Gör |
En iyi Çapa Makinesi Modelleri (Güncel Liste)
1. Einhell BG-MT 3360 LD Benzinli Çapa Makinesi
Size Uygun mu?
Listemizin ilk sırasında uygun fiyatı ve başarısıyla ön plana çıkan Einhell markasının benzinli modeli olan BG-MT 3360 yer alıyor. Eğer bahçeniz çok büyük değilse ve hem uygun fiyatlı hem de işinizi görecek bir makine arıyorsanız bu ürüne bir göz atmanızı öneririz.
Neyi Sevdik?
- Kolay Montaj: Ürün, montaj için resimli anlatımı olan bir göstergeyle geliyor ve çok kısa sürede kurulumu tamamlanabiliyor. Amatör kullanıcılar için dahi yönergelere bakarak montaj yapmak mümkün görünüyor.
- Kolay Kullanım: Sadece 40 kg ağırlığa sahip bu çapa makinesine hafifliği sayesinde gerçekten kolay hâkim olunuyor. Ayrıca boyutunun çok büyük olmaması dar alanlara kolayca girebilmesini, böylece ağaç altları gibi dar ve sıkışık yerlerde de kullanılabilmesini sağlıyor.
- Yakıt Tasarrufu: Az yakıt harcaması bu makinenin en önemli özelliklerinden bir tanesi. Uzun süre kullanımlarımızda yakıt konusunda oldukça tasarruflu bir ürün olduğunu gördük.
- Gelişmiş Güvenlik Sistemi: Ürünün sahip olduğu “dead man’s” güvenlik sistemi ile, makinenin kontrolünü kaybetmemiz durumunda makine kendini durduracak şekilde tasarlanmış. Bir tür arıza emniyeti biçimi olan dead man’s güvenlik sisteminin özellikle bunun gibi tehlike arz edebilecek bir üründe olması gerçekten çok rahatlatıcı.
- Oldukça Ekonomik: İncelemiş olduğumuz alet, piyasadaki muadillerine göre uygun fiyatlı olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu çapa makinesi orta boy bir bahçesi olanlar için veya amatör kullanıcılar için tam bir fiyat performans ürünü.
Neyi Sevmedik?
- Her Arazi Tipine Göre Değil: Bu ürün ufak araziler için kullanışlı olsa da eğer toprak yapısı sert ve çok taşlıysa toprağı işlemekte yetersiz kalabiliyor. Yani toprağınızın durumunu göz önünde bulundurarak almanızda fayda var.
2. Antrac 200 Honda GX 200 Çapa Makinesi
Size Uygun mu?
Listemizin ikinci sırasında sağlamlığı ve motor kalitesiyle ön plana çıkan Antrac 200 Honda benzinli çapa makinesi yer alıyor. Kullananlarını oldukça tatmin etmiş olan bu ürün aynı zamanda çok satan çapa makineleri arasında.
Neyi Sevdik?
- Kaliteli ve Güçlü Motor: İncelemekte olduğumuz ürün, Honda marka ve 6.5 beygir gücünde kaliteli bir motora sahip. Dünyaca ünlü motor markası olan Honda kalitesini bu makinelerde de konuşturmuş ki, çapa makineleri piyasasına baktığımız zaman en çok tercih edilen motor türünün Honda marka olduğunu görüyoruz. Antrac da bizlere bu özelliği sayesinde oldukça fazla talep edilmekte olan bir makine sunmuş bulunuyor.
- Dayanıklılık: Ürünün tasarımında kullanılan malzemeler oldukça kaliteli malzemeden üretilmiş. Zorlu arazi koşullarında kullanmaya uygun, sağlam bir donanıma sahip.
- Yerli Malı Şanzıman: Bu çapa makinesi Türk Malı şanzımana sahip. Bu sayede herhangi bir parça sorunu yaşadığınızda oldukça kolay ve uygun fiyata makine parçası bulabilir, sorunlarınızı daha hızlı çözebilirsiniz.
- 2 + 1 Vites: Çapa makinelerinin vitesli olmaları kullanım kolaylığı sağlıyor. 2 adet ileri ve 1 geri vitese sahip olması nedeniyle bu alet işleri gerçekten kolaylaştırıyor ve çok tercih edilenler arasında yerini almasını sağlıyor.
- Çapalama Genişliği: Bu ürün, 94 cm genişliğe kadar çapa yapma imkanı sağlamakta. Bu da yaklaşık olarak 5 sıra genişliğinde çapa yapılması demek oluyor. Yani el yordamıyla sadece bir yere yapacağınız çapalama işlemini bu makine sayesinde aynı anda 5 yere birden yapmış oluyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Bıçak Değişimi Zor: Ürünün çapa grubunu çıkarmak istediğimizde biraz zorlanma yaşadık. Genellikle çapa makinesi kullanıcıları, makinelerin vidalı olması pratik olarak değişim yapmayı biraz zorlaştıracağı için kullanıcılar pimli olmasını tercih etmekteler. Fakat bu makinede tasarımcılar sağlam olmasını ön plana almış olmalılar ki vida tercih etmişler.
3. Kaan 23 S Çapa Makinası
Size Uygun mu?
Kaan marka bu çapa makinesi isminden de anlaşılacağı üzere yerli üretim. Yine benzinli ve ufak araziler için uygun görünen bu ürün belki de sizleri sahip olduğu özellikleri ve uygun fiyatı ile çok mutlu edecek. Siz de benzerleri ile kıyaslamak için bir göz atın deriz.
Neyi Sevdik?
- Fiyat: Kaan 23S piyasadaki muadilleri ile kıyaslandığı zaman tam bir fiyat performans ürünü diyebileceğimiz bir makine. Bunda yerli üretim olmasının da payı oldukça fazla. Bu çapa makinesini alarak cebinizden çok para çıkmadan orta boy bahçelerinizi rahatlıkla çapalayabilirsiniz.
- Hakimiyet Kolaylığı: Ürün ergonomik tasarımı sayesinde ağırlığına rağmen kullanan kişiyi yormuyor, rahatça idare edilebiliyor. Makinenin bu özelliği sayesinde özellikle yaşlı ya da bel kısmında problem yaşayan tarım severlerin üründen çok memnun olacaklarını düşünüyoruz.
- Yakıt Deposu Kapasitesi: 6 litrelik yakıt deposu bu tarz çapa makineleri için oldukça yeterli. Ürünün yakıt tasarrufu yapmasıyla da deponuz birkaç kullanım sonrasında dahi tam olarak boşalmıyor, yani bir tam depoyla defalarca kullanabiliyorsunuz.
- Çalışma Derinliği: Ürünümüz toprağın tam 30 cm derinine kadar inebiliyor. Toprağın yüzeyinde kalmıyor ve daha iyi bir havalandırma işlemi sağlamış oluyor. Bu sayede sular toprağın daha derinine inebiliyor ve böylelikle bahçemizin verimi de artmış oluyor.
- Pulluk Tekerlek: Bu çapa makinesinde, muadillerinde pek de görmediğimiz bir tekerlek türü görüyoruz. Ürünümüz sahip olduğu pulluk tekerler sayesinde, çapa makinemize daha az yük biniyor. Aynı zamanda bu tekerler yere paralel oluşları nedeniyle sürüş esnasında makinenin toprağa batmasını engelleyerek daha dengeli bir ilerleme sağlıyor.
Neyi Sevmedik?
- Viteslerin Konumu: Ürünü incelediğimiz zaman viteslerinin yeri nedeniyle yaşanan bir sıkıntıyla karşılaşıyoruz. 2. vites ile geri vitesin birbirine çok yakın olması, yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılmasına sebebiyet verebiliyor. Makineyi ikinci vitese taktığınızı düşünürken aslında boşa aldığınızı görebilmeniz mümkün. Fakat bu elinizin makineye alışmasıyla bir süre sonra düzelebilecek ve sorun olmaktan çıkabilecek bir durum.
4. Kama By Reis Kdc1231 Çapa Makinesi
Size Uygun mu?
Kama By Reis markalı ürünümüz şimdiye kadar incelemiş olduğumuz makinelerden farklı olarak daha büyük bahçeler, uzun dönüm tarlalar için kullanılabilecek bir çapa makinesi. Ayrıca sert toprakları işlemek de bu adeta canavar diyebileceğimiz makinemizle çok rahat. Siz de bu tarz bir makine arayışı içerisindeyseniz dilerseniz gelin, ürünün özelliklerine beraber bakalım.
Neyi Sevdik?
- Büyük Alanlarda Kullanım: Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu çapa makinesi özellikle geniş alanlarda kullanılmak için tasarlanmış. Zaten oldukça zor olan ve büyük efor sarf etmeyi gerektiren çapalama işlemi, alan büyüdükçe imkansız bir hal almaya başlar. Bu tarz durumlarda çiftçiler eğer çapa makineleri yoksa bahçelerini çapalatmak için dışarıdan traktör kiralar, fakat bu, her seferinde ceplerinden para çıkması demektir. İşte tam da bu noktada, incelemekte olduğumuz makine yardımınıza yetişecek diyebiliriz.
- Güçlü Motor: Aracın 12 beygir gücünde sağlam bir motoru var. Bu da makineyi oldukça başarılı kılıyor. Dilerseniz arkasına römork takarak da işlerinizi halledebilirsiniz.
- Geniş Çapalama Özelliği: Makinenin büyük olması, ürüne daha geniş bir bıçak mekanizması takılabilmesini sağlıyor. Tam 130 cm kadar geniş bir çapalama sağlayan bu makine zamandan tasarruf yapmak için gerçekten birebir.
- Hareket kabiliyeti: Özellikle düz arazilerde çapalama yaparken çapalarda toprağa gömülme sorunu tahmin ettiğinizden daha sık yaşanabiliyor. Böyle durumlarda ise, vites küçülterek ya da büyülterek toprağa gömülmüş olan makinenizi kurtarabilir ve çapalama işleminize devam edebilirsiniz. İncelemekte olduğumuz ürün vites yapısı sayesinde bizlere bu konuda oldukça büyük kolaylık sunuyor. Cihazın 3 adet ileri ve 1 geri vitesi bulunuyor.
- Tekerlek Ölçüsü: Araç 600 x 12 ölçülerinde büyük tekerleklere sahip. Bu da geniş arazilerde bizlere sürüş rahatlığı sağlıyor.
Neyi Sevmedik?
- Dik Arazilere Uygun Değil: Makine boyca büyük olduğu için eğimli ve dik arazilerde kullanıma pek uygun görünmüyor. Ağırlığı yüksek bir araç olması sebebiyle römork yokken el gücüyle kullanmak dik arazilerde oldukça zor, arkasına römork takmamız halinde de devrilme tehlikesi olabilir. Yani bu ürünün düz araziler için daha pratik olduğunu düşünüyoruz.
5. Ryobi RCP1225 Elektrikli Çapalama Makinesi
Size Uygun mu?
Ryobi marka bu makine, çapa makineleri içerisinde en kolay kullanılabilecek olanlardan biri. Öyle ki sadece 13 kg ağırlığında ve 1150w güce sahip. Eğer siz de küçük bir alan için kolay kullanılabilir bir çapa makinesi arayışındaysanız bu ürün sizin için uygun olabilir.
Neyi Sevdik?
- Hafiflik: Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu araç yalnızca 13 kg ağırlığında. Taşıması, kullanması, hareket ettirmesi oldukça kolay olan bu alet her yaştan kullanıcı için uygun görünüyor. Bu denli küçük ve kolay kullanılır olması sayesinde evlerinin önündeki bahçeyi ufak bir çite dönüştürmek isteyenler için birebir.
- Ergonomik Tasarım: Yapısı itibariyle çim biçme makinelerini andıran bu cihaz, tasarımı sayesinde sırt ve bel ağrısı yapmıyor. Rahat kullanılıyor ve zorlanmadan hareket ettirilebiliyor.
- Daha da Küçülebiliyor: Eğer yer sorununuz varsa incelemekte olduğumuz bu cihaz katlanabilen tutma kolları sayesinde daha da küçülüyor ve saklama alanınızda daha az yer kaplıyor. Yani bahçenizde adeta ufak bir traktör olsun istemiyorsanız, bu ufak ürünümüz tam da size göre.
- Taşıma Kolu: Ürünün tutma kolları dışında bir de taşınabilmesi için yapılmış ayrı bir kolu var. Bu sayede makineyi elinizle kolayca kaldırıp istediğiniz yere götürebilirsiniz.
- Derinlik Çubuğu Özelliği: Cihazın derinlik çubuğu çalışma sırasında kolaylık sağlaması adına ayarlanabiliyor. Toprakta çapalama yaparken istediğiniz derinliği bu sayede ayarlayabiliyorsunuz.
- Çapa Bıçakları: Ufak bir makine olmasına rağmen ürünün 4 adet çapa bıçağı bulunuyor. Bu da toprağın daha iyi havalandırılması anlamına geliyor. Ürünün boyutlarına baktığımızda bu bizleri çok mutlu etti.
- Yakıt Türü: Diğer ürünlerden farklı olarak bu çapa makinesi elektrikle çalışıyor. Yani ekstradan benzin ya da dizel kullanmanıza gerek yok. Bu sayede bütçe olarak da tasarruf yapmış oluyorsunuz.
Neyi Sevmedik?
- Sert Toprağa Uygun Değil: İncelemiş olduğumuz bu makine sert topraklar için pek de uygun değil. Daha çok yumuşak ve nemli topraklarda istenilen sonucu elde edebilirsiniz. Ayrıca büyük alanlarda kullanım da oldukça zor olacaktır, yani toprağınızın boyutunu ve yapısını göz önünde bulundurduktan sonra almanızda fayda var.
Çapa Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İster evinizin önünü hayallerinizdeki bahçeye dönüştürecek olun, ister dönümlerce ekilip biçilecek araziniz olsun, çapa makinesi ihtiyacınız olan asıl ürünlerin başında geliyor. Ancak bu makineler, ne yazık ki gözünüz kapalı alabileceğiniz makineler değil, çünkü her bir çapa makinesi kendine özel çok fazla özelliği de beraberinde getiriyor ve her biri her ihtiyaca uygun olmuyor. Örneğin ufak bir araziniz varsa büyük bir makine almak boşuna masraf yapmanız anlamına gelecektir veya toprağınız sertse o toprağın dilinden anlayacak bir çapa makinesi almanız gerekir. Yazımızın bu kısmında yeni bir çapa makinesi alacaklar için dikkat edilmesi gereken kısımları sıraladık. Herhangi bir çapa makinesinde karar kılmadan önce bir göz atmanızı öneririz.
Makineleri Tanıyın
Çapa makinesi almaya karar verdikten sonra öncelikle ne tür makinelerin olduğunu bilmemiz ve hangilerinin bizim kullanış amacımıza uygun olduğunu belirlememiz gerekir. Çapa makineleri elektrikle çalışan, benzinle çalışan ve dizel olan makineler olmak üzere 3 ayrı kategoride incelenebilir. Elektrikli çapa makineleri ufak alanlar, evinizin önündeki hobi bahçeleri gibi yerler için uygunken benzinli ve dizel olan makineler daha büyükçe alanlar için uygundur.
Toprağınızın Özelliklerini Bilin
Çapa makinelerinin hepsi her toprak yapısı için uygun olmayabiliyor. En çok tercih edilen benzinli ve dizel model çapa makinelerini dahi toprağın durumunu göz önünde bulundurarak almak gerekmekte. Örneğin normal şartlarda benzinle çalışan çapa makineleri orta büyüklükte alanlar için önerilirken, dizel olan makineler daha büyük tarım arazileri için önerilir. Fakat burada toprağın yapısı, sertliği/yumuşaklığı, yoğun taşlı olup olmaması konuları da devreye girer. Şöyle ki, eğer siz küçük boyutlarda olan bahçeniz için önerilere uyarak benzinli bir çapa makinesi alırsanız fakat toprağınız çok sert ve taşlı ise, aldığınız makineden beklediğiniz performansı göremeyebilirsiniz. Çünkü burada asıl dikkat edilmesi gereken şey arazinin boyutundan çok toprağın durumudur. Dizel modelli çapa makineleri daha büyük olmaları ve benzinlilere kıyasla daha güçlü motorlara sahip olmaları nedeniyle sert arazilerde işinizi daha iyi görür.
Toprağınızdan verim alabilmek için çapa makineniz kadar yabani otlara ve hastalıklara karşı yaptığınız ilaçlama da önemlidir. Bu noktada en iyi ilaçlama makineleri incelediğimiz yazımıza bir göz atabilirsiniz.
Vites Kontrolü
Özellikle düz bir alana sahipseniz ya da yüksek beygirli bir makine kullanacaksanız alacağınız çapa makinesinin vitesli olması size büyük ölçüde kolaylık sağlayacaktır. Çünkü düz zeminlerde makinenin uçları sıklıkla toprağa gömülebilmekte ve vites sayesinde makine gömüldüğü yerden kolayca çıkarılabilmektedir. Sert zeminli toprakta makinenizin vitesini arttırarak, yumuşak zeminli toprakta ise vitesi düşürerek çapalama işleminizi rahatça gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde makineyi kullanan kişinin gücü de göz önünde bulundurularak hız arttırmak ya da düşürmek için veya yüzeysel havalandırma yapmak ya da daha derine inmek için makinenin vitesli olması önemlidir. Ayrıca alacağınız makinenin kaliteli bir şanzımana sahip olması ve bozulmalara karşı dayanıklı olması size kolaylık sağlayacaktır.
Bütçenizi Ayarlayın
Tarım arazinizin büyüklüğüne ve yapısına göre tercih edeceğiniz ürünü alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da bütçe planlamasıdır. Sebebine örnek vermek gerekirse, benzinli çapa makinelerinin satış fiyatı dizel olanlara göre daha uygundur. Çünkü bu makineler daha ufak yapıdadır ve motor güçleri dizel olanlara kıyasla daha azdır. Fakat büyük bir tarım arazisine sahipken alış fiyatı daha uygun diye benzinli makine tercih ederseniz, yakıt tasarrufu konusunda uzun vadede zorlanabilirsiniz. Dizel yakıt türü benzine göre çok daha tasarruflu ve uygun fiyatlıdır ve büyük arazileriniz için ilk tercihiniz olmalıdır.
Arazinizde veya bahçenizde çimenlik alanınız da varsa ve bütçeniz de uygunsa en kaliteli çim biçme makinelerinden oluşan listemizi de inceleyebilirsiniz.
Çapalama Genişliği ve Derinliği
Çapa makinesi alırken amacımız elbette ki normal şartlarda çok zor ve yorucu olan çapalama işlemini en basite indirgemek, zamandan ve güçten tasarruf etmektir. Almaya niyetlendiğiniz ürünün çapalama bıçaklarının genişliği ve bu bıçakların inebilecekleri maksimum derinlik oldukça önemlidir. Aynı anda ne kadar geniş bir alanı ne kadar kuvvetli bir şekilde havalandırıyorsa, makineniz işlevini o kadar iyi yerine getirebiliyor demektir. Özellikle büyük bir tarım alanını çapalayacaksanız çapalama genişliğinin büyüklüğü sizin için fazlasıyla kurtarıcı olacaktır ve bu işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Çapaladığınız bahçenizin etrafına kendi ellerinizle kolayca çit yapabilmek için en iyi şarjlı matkap tavsiyelerimizi de inceleyebilirsiniz.
Ebatları
Almayı düşündüğünüz çapa makinesinin, kullanacak olan kişilerin vücut yapılarına en uygun makine olduğundan emin olmalısınız. Artık hepimiz biliyoruz ki, bu tür makinelerin hayatımıza girmesiyle, bahçe işleri sadece güçlü ve kalıplı insanlar için olmaktan çıktı. Fakat yine de her makinenin değişkenlik gösteren ağırlıkları, makineyi kullanacak olan kişilerin rahatlığı açısından göz önünde bulundurulması gereken bir husus. Çünkü bu cihazlar her ne kadar bir makine dahi olsalar onları el yordamıyla kontrol etmek, sağa sola çevirmek, aşağı ittirip yukarı çekmek gibi yönlendirmeler yapmak gerekiyor. Güçlü yapıda olmayan kişiler için çok ağır bir makine tercih edilmesi halinde kişi cihazın kontrolünü sağlayamayabilir, bu da beraberinde tehlikeli sonuçlar getirebilir. Ayrıca bel ve sırt ağrılarını en aza indirgemek için de makinenin boyutu ve ağırlığına dikkat ederek alınmalıdır.
Bahçe ile uğraşırken karşınıza çıkabilecek olası tamir ve onarım işlerine hazırlıklı olmak adına en iyi kaynak makinesi modellerinden oluşan listemizi de inceleyebilirsiniz.
Son Yorumlarımız
Çapa makineleri, elbette ki herkesin alınması gerekenler listesinde en üst sırada yer almıyor, ancak bu makinelerin bizlere sağladığı kolaylık gerçekten göz ardı edilemez diye düşünüyoruz. Gerek yeni bir hobi edinip arka bahçenizi ufak bir seraya dönüştürmek istiyor olun, gerek dönümlerce arsayla uğraşmaktan sıkılmış veya yorulmuş olun, çapa makineleri toprakla işinizin olduğu her durumda işlerinizi inanılmaz derecede hızlandıracak ve kolaylaştıracak bir ürün. Bu yazımızda siz toprak sevdalıları işlerinizi rahatlatın ve belinizi biraz doğrultun diye çapa makinelerinin sizlere faydalarından bahsettik ve çapa makinesi tavsiyeleri listemizde sizler için en iyi çapa makinesi modellerini inceledik. Aynı zamanda araştırmalarınızı kolaylaştırmak için bir çapa makinesi satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususları da sıraladık. Umarız, makalemiz sizlere en uygun makineyi bulmak konusunda yardımcı olmuştur. Bir sonraki inceleme yazılarımızda görüşmek üzere…