Bir buzdolabının 15 yıla kadar kullanılabildiğini biliyor musunuz? Mutfaklarımızda en sık ve en uzun ömürlü kullanılan bu ürünü satın alırken, size en uygun olanı bulmak büyük önem taşır. Stilinize, ihtiyaçlarınıza, mutfaktaki alanınıza ve bütçenize uygun modeli bulmak için iyi bir araştırma yapmak gerekir. Bir çok değişik konfigürasyon, boyut, tip, tasarım ve yeni teknoloji arasından seçim yapmak zor, yorucu ve akıl karıştırıcı olabilir. Tüm bu detaylar arasında kaybolmamak için buzdolabı tavsiyelerimize bir göz atın deriz. Yazımızdaki adımları takip ederek evinizde yıllarca sabit duracak, güvenilir ve ihtiyacınıza uygun en iyi buzdolabı seçimini yapabilirsiniz.
En İyi Buzdolabı Karşılaştırma Tablosu
ÜRÜN | DETAYLAR | ||
---|---|---|---|
Samsung RT46K6000WW Çift Kapılı No Frost Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
Altus ALK 471 NX No Frost Kombi Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
VESTEL SK350 Statik Kombi Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
Uğur UES 273 D2K Çift Kapılı Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
LG GN-H702HLHU Çift Kapılı No Frost Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
Siemens KG86NAI42N Kombi No Frost Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
Bosch KGN86AI42N No Frost Buzdolabı |
| Ürünü Gör | |
Profilo BD3257W2NN Kombi No Frost Buzdolabı |
| Ürünü Gör |
En İyi Buzdolabı Modelleri (Güncel Liste)
1. Samsung RT46K6000WW Çift Kapılı No Frost Buzdolabı
Size Uygun mu?
Çift kapılı ve üstten donduruculu olan bu ürün, 486 litrelik hacmiyle, çekirdek aileler ve sık sık alışveriş yapan kişiler için oldukça uygun. Ortalama fiyatıyla dikkat çeken bu model, en çok tercih edilen ürünlerden.
Neyi Sevdik?
- Uzun süren tazelik – %70 oranında nemlilik sağlayarak, cihazınızdaki yiyeceklerin tazeliğini korumaya yardımcı oluyor.
- Ayrı soğutma sistemi – Cihazın bölümleri ayrı ayrı şekilde soğutuluyor. Böylece soğutma kısmında oluşabilecek herhangi beklenmedik bir kokunun, dondurucu kısmına ulaşması engellenmiş olup yiyecekleriniz uzun süre orijinal tatlarını koruyor.
- 4 dönüşüm modu – Dondurucu kısmını bir soğutucuya dönüştürebilirsiniz. Ya da özelliklere bağlı olarak enerji tasarrufu için kapalı moda alabilirsiniz.
- Ayarlanabilir raflar – Kolay kayan raf sistemleri ile yiyecek ve içeceklerinizi etkili bir biçimde düzenleyip saklayabilirsiniz.
- LED aydınlatmalar – Cihazınızın içini homojen bir şekilde aydınlatır.
- Enerji tasarrufu – Kompresör hızını otomatik olarak ayarlar. Böylelikle enerjiden tasarruf etmenizi sağlar, sesi azaltır ve eskime/yıpranma oranını düşürür.
Neyi Sevmedik?
- Değişmeyen kapı yönü – Cihazın kapı menteşeleri sağ tarafa sabit durumda ve yön değiştirmiyor. Satın almadan önce mutlaka mutfağınızdaki kullanım yönüne uygunluğunu kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
2. Altus ALK 471 NX No Frost Kombi Buzdolabı
Size Uygun mu?
Alttan donduruculu yani kombi tipi olan ürün 560 litrelik hacmiyle özellikle geniş aileler ve toplu alışveriş yapan kişiler için oldukça uygun olacaktır.
Neyi Sevdik?
- Ayarlanabilir raflar – Kişiye özel kullanıma uygun tasarlanan raflarla ürününüzün içini kendi kullanımınıza göre ayarlayabiliyorsunuz.
- No Frost özelliği – Cihazda karlanma ve buzlanmalar otomatik olarak engelleniyor.
- Hızlı soğutma – 0 derece bölmesi bulunan bu modelde, hızlı soğutmak istediğiniz gıdalarınızı kolayca soğutma imkanı da sunulmakta.
- Isıyı eşit dağıtma – Cihazınızın en ücra kısmında bulunan gıdanızı bile aynı derecede soğutuyor.
- Enerji tasarrufu – A++ sınıfıyla ürünü ortalama 25 dereceyle kullandığınızda 1 yılda harcayacağınız toplam enerji 343 kw olacaktır.
- Elektrik kesintilerine karşı koruma – Elektrik kesintilerinde ürünleri 24 saate kadar soğuk tutuyor.
- Ekonomik mod – Dondurucu kısmını -18 derecede yani ekonomik modda çalıştırdığınız zaman yıllık enerji tüketiminizi de azaltabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- Ergonomik olmayan iç tasarım – Ürünün 0 derece çekmecesi, kapıda bulunan içecek rafıyla aynı seviyede olduğundan, eğer mutfağınızda cihaz kapağını sonuna kadar açmak için yer yoksa, bu çekmeceyi kullanmakta zorluk yaşayabilirsiniz.
3. VESTEL SK350 Statik Kombi Buzdolabı
Size Uygun mu?
Listemizde daha uygun fiyatlı olarak yer alan alttan donduruculu bu ürün, 350 litrelik kapasitesiyle küçük aileler için çok uygun olacaktır.
Neyi Sevdik?
- Cihaz içi kokuları engelleme – Özel koku filtresi ve kokuları birbirine karıştırmayan teknolojisiyle yiyeceklerinizi orijinal tatlarıyla saklıyor.
- Değiştirilebilir kapı yönü – Mutfağınızın şekline ve cihaz için ayrılmış alana göre ayarlayabildiğiniz değiştirilebilir kapı açılış yönü özelliği bulunmakta.
- Enerji tasarrufu – A+ enerji sınıfındaki bu ürün, yıllık ortalama 306 kw elektrik harcayarak enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olur.
- Tekerlekli tasarım – Cihazın altına yerleştirilmiş hareket kolaylığı sağlayan tekerlekler sayesinde, özellikle temizlik esnasında ulaşılması güç olan yerleri bile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
- Farklı ebatlarda çekmeceler – Büyük ve küçük boyutlu gıdalarınız için dondurucu kısmında değişik ölçülerde 3 adet çekmecesi bulunuyor.
- Elektrik kesintilerine karşı koruma – Cihazın içi -18 ila -9 derece olduğu durumlarda, elektrik kesintilerine karşı gıdalarınızı 20 saate kadar koruma özelliği sunuyor.
- Hareketli raflar – Ayarlanabilir, temperli yani kırılmaz camlar sayesinde, ürünün içini kendi kullanım şeklinize göre tasarlayabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- Dondurucu kısmında buzlanma ve karlanma – Vestel’in bu modeli statik dondurucu özelliğine sahip olduğundan dondurucu kısmında oluşacak buzlanma ve karlanmaları otomatik olarak engellemiyor.
4. Uğur UES 273 D2K Çift Kapılı Buzdolabı
Size Uygun mu?
Uğur UES 273 D2K modeli uygun fiyatıyla tam bir fiyat-performans ürünü. 273 litrelik hacmiyle, çekirdek aileler ve yalnız yaşayan kullanıcılar için oldukça uygun bir model.
Neyi Sevdik?
- Enerji tasarrufu – A++ enerji sınıfıyla, 24 saatte 0,466 kw enerji harcıyor. Yani yalnızca bir ampulün harcadığı enerjiyle eşdeğer.
- Ayarlanabilir ayaklar – Üstten donduruculu olan cihazı, ayarlanabilir ayakları sayesinde mutfağınıza uygun bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
- Değişebilen kapı yönü – Mutfağınızda kullanım yönüne uygun olarak yönü değiştirilebilir kapıları da mevcut.
- Elektrik kesintilerine karşı koruma – Sıcaklık seviyesini sabit tutarak, elektrik kesintilerine ya da yaşanabilecek aksaklıklara karşı cihaz içerisindeki gıdaları 15 saate kadar koruma özelliğine sahip.
- Hafiflik – 37 kilogramlık ağırlığa sahip olan bu ürün, mutfağınıza kolayca taşınabilir ve temizlik gibi sebeplerle rahatça hareket ettirilebilir.
- 40 desibellik ses seviyesi – Oldukça sessiz bir çalışma performansı sağlıyor.
Neyi Sevmedik?
- Dondurucu kısmında buzlanma ve karlanma – Statik dondurucu özelliği olduğu için dondurucu kısmında oluşacak buzlanma ve karlanmaları otomatik olarak engellemiyor.
5. LG GN-H702HLHU Çift Kapılı No Frost Buzdolabı
Size Uygun mu?
Alışık olduğumuz üstten donduruculu no frost bu ürün 546 litrelik hacmiyle geniş aileler için oldukça uygun bir model.
Neyi Sevdik?
- Sabit ısı – Sıcaklık dalgasını belli bir seviyede tutarak her zaman eşit ve sabit soğutma özelliği sunuyor.
- Isı eşitleme – İç kısım ve kapı kısmı arasındaki sıcaklık farkını eşitleyerek daha hızlı bir soğutma sağlar.
- Kötü kokuları engelleme – Dört aşamalı akıllı filtre sistemine sahip. Böylelikle kötü kokuları gidererek yiyeceklerinizi daha temiz koşullarda ve daha taze olarak saklayabilirsiniz.
- Dondurulmuş gıdaların çözme süresini azaltma – Dondurucuda yiyeceklerinizi 0 derecede koruyarak özellikle yemek pişirme öncesi buz çözme süresini azaltmanıza yardımcı oluyor.
- Enerji tasarrufu – Kompresör teknolojisi ile daha az bileşen kullanarak 32%’ye kadar enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca bu teknoloji daha az sürtünme noktasına sahip olduğundan, daha sessiz çalışır.
- Dokunmatik ekran – Ürünün dış kapısında yer alan dokunmatik LED ekran ile şık bir tasarıma da sahip.
- Uzaktan kontrol – Akıllı telefonunuz ile buzdolabınızı uzaktan kontrol edebilme imkanı sunuyor. Bu teknolojiyle cihaz sıcaklığını uzaktan ayarlayabilir ya da uzaktan arıza tespiti yapabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- Dikkatli kullanım gereksinimi – Ürünün inoks dış kaplamasında parmak izini önleyen malzeme kullanılmadığından çizilmelere ve lekelere karşı daha dikkatli olmalısınız.
6. Siemens KG86NAI42N Kombi No Frost Buzdolabı
Size Uygun mu?
Alttan donduruculu ve 682 litrelik kapasitesiyle geniş aileler için ve tek seferde yüklü alışveriş yapan kullanıcılar için oldukça fazla saklama alanına sahip olan bu cihaz listemizdeki en yüksek fiyatlı ürün.
Neyi Sevdik?
- Yüksek enerji tasarrufu – A+++ enerji sınıfıyla enerjiden büyük miktarda tasarruf etmenizi sağlarken aynı zamanda da doğayı korumaya yardımcı olmanızı sağlar.
- Uzun süre taze koruma – Çekmecedeki nem dengesini, içerideki ürünlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede meyve ve sebzelerinizi, et ve balıklarınızı iki kata kadar daha uzun süre taze şekilde saklayabilirsiniz.
- LED aydınlatmalar – Cihazın içini homojen bir şekilde aydınlatır.
- Parmak izi bırakmayan dış yüzey – Özel bir kaplama sayesinde parmak izi bırakmaz, çok uzun süre temiz kalır. Ayrıca çizilmelere karşı da diğer ürünlere göre daha dayanıklıdır ve kolay temizlenir.
- Geniş dondurucu alanı – Dondurucu kısmındaki büyük çekmece yani Big Box, büyük boyutlu yiyecekleriniz için geniş bir saklama alanı sağlar.
- Hareket eden raflar – Cam rafları hareket özelliğine sahip olduğundan, raflarınızın arka kısımlarında yer alan yiyecek ve içeceklerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
- Donmuş gıdaları koruma – Dondurucuya yeni gıdalar eklendiğinde, hali hazırda donmuş olan gıdaların çözülmesini önler ve yeni gıdaları daha hızlı dondurur.
- Kötü kokuları engelleme – Filtresi ile gıda kaynaklı oluşabilecek her türlü kokuyu engeller ve cihazınızın içerisinde temiz hava kalmasını sağlanır.
- Hızlı buz yapabilme – Buzmatikle hızlı buz yapabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- Taşıma ve yerleştirme problemi – Ürün ortalama buzdolaplarına göre daha geniş ve bu nedenle, taşıma sırasında problemler yaşamanıza neden olabiliyor. Satın almadan önce, teslimat servisinin mutfağınıza kadar izleyeceği yolları hesaplamanızda yarar var.
7. Bosch KGN86AI42N No Frost Buzdolabı
Size Uygun mu?
682 litrelik, geniş ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek saklama alanına sahip alttan donduruculu bu model listemizin yüksek fiyatlı ürünlerinden biri.
Neyi Sevdik?
- Yüksek enerji tasarrufu – A+++ enerji sınıfıyla, 24 saatte bir ampül kadar enerji harcar.
- Isıyı eşit dağıtma – Cihazın her tarafındaki hava dolaşımını artırır ve böylece sıcaklık ve nemi eşit seviyede tutar.
- İç ısıyı koruma – Cihaz kapısının açılmasıyla içeri dolan sıcak havadan yiyeceklerinizin ve içeceklerinizin etkilenmesini önler.
- Isı sabitleme – Ürünün içine ve dışına yerleştirilmiş sensörleri sayesinde, sıcaklığın daima sabit kalmasını sağlar.
- Hızlı dondurucu – Dondurucunuza koyduğunuz yeni ürünün hızla donmasını ve donmuş olan ürünlerinizin buzunun çözülmesini engeller.
- Geniş dondurucu alanı – Geniş dondurucu çekmecesi sayesinde büyük boyutlu gıdalarınızı kolaylıkla saklayabilirsiniz.
- Ayarlanabilir raf ve çekmeceler – Çekmeceleri ve rafları isteğinize göre ayarlayıp ya da tamamen çıkartıp 3 katlı bir pastaya bile yer açabilirsiniz.
- Hareketli raflar – Emniyetli camlardan yapılmış rafları hareket ettirerek bölmelerin arka kısımlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
- LED aydınlatmalar – Enerjiden tasarruf ederek, rafların tamamını homojen bir şekilde görebilirsiniz.
- Hızlı buz yapabilme – Dondurucu kısmına entegre edilmiş buzmatik ile hızlıca buz yapıp kullanabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- Bakım için ekstra ücret – Ürünün bakımsızlık sebebiyle garanti kapsamından çıkmaması için, servis tarafından kurulum yapılırken, 100 lira gibi ekstra ücret ödeyerek bir bakım spreyi almanız gerekebilir.
8. Profilo BD3257W2NN Kombi No Frost Buzdolabı
Size Uygun mu?
Ortalama fiyatıyla en çok tercih edilen kombi tipi modellerden biri olan bu ürün, 505 litrelik hacmiyle hem çekirdek aileler hem de sık sık alışveriş yapan geniş aileler için uygun bir tercih olacaktır.
Neyi Sevdik?
- Enerji tasarrufu – A+ enerji sınıfı ile, enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. 24 saatte 0.98 kw elektrik tüketir.
- No frost teknolojisi – Dondurucu kısmında buzlanma ve karlanma oluşturmaz.
- LED aydınlatmalar – Homojen bir görüş açısı sağlarken gözlerinizi de yormaz.
- Uzun süre tazelik – Fresh çekmecesinde yer alan dalgalı tabanı sayesinde meyve ve sebzelerinizi uzun süre taze saklamanıza yardımcı olur.
- Isı eşitleme – Fan sistemi sayesinde soğutucu kısmının her tarafı eşit bir şekilde soğutulur.
- Ayarlanabilir raflar – Emniyetli rafların yüksekliğini ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz.
- 0 derece çekmecesi – Et ve balık gibi hassas ürünlerinizi uzun süre taze şekilde saklayabilirsiniz.
- Kullanışlı ayaklar – Yüksekliği ayarlanabilir tekerlekli ayakları sayesinde büyük bir kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz.
- Değiştirilebilir kapı yönü – Kapı menteşelerinin yerlerini, mutfağınızda cihaz için ayrılmış alana uygun şekilde değiştirebilirsiniz.
- Ayrı soğutma sistemi – Soğutucu ve derin dondurucu kısımları için birbirinden ayrılmış sıcaklık ayar sistemiyle, ürünlerinize uygun sıcaklığı siz ayarlayabilirsiniz.
Neyi Sevmedik?
- 43 desibel ses seviyesi – Listemizdeki diğer ürünlere kıyasla daha gürültülü çalışan bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1. Buzdolabı Tipleri
Evinizin, tabiri caizse “demirbaşı” haline gelecek olan, size ve ailenize en uygun buzdolabını, önereceğimiz birkaç adım ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu noktada, seçerken karar vermeniz gereken ilk şey, buzdolabınızın tipi olacaktır.
Mini Buzdolabı
Genellikle otellerde görmeye alışık olduğumuz bu tip modeller, minimal yaşam trendiyle beraber artık ev alanlarında da sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Özellikle küçük aileler ve yalnız yaşayanlar için hem alandan hem de enerjiden tasarruf edebileceğiniz mini tip cihazları, aynı zamanda ofislerinizde de rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Tek Kapılı Buzdolabı
Tek kapılı modeller, geçmişte görmeye alışık olduğumuz, içerisinde dondurucu kısmını da barındıran cihazlardır. Bu modeller nispeten daha küçük boyutlarda satılmaktadır. Mutfağında geniş bir alana sahip değilseniz ya da küçük boyutlarda bir ürün tercih ediyorsanız, gelişen teknolojileriyle beraber tek kapılı modeller sizin aradığınız ürün olabilir.
Çift Kapılı Buzdolapları
Çift kapılı modeller, soğutucu ve dondurucu bölmelerinin ayrı olduğu cihazlardır. Dondurucunun altta veya üstte olduğu bu tip ürünlerin iç hacimleri ve boyutları ihtiyaçlara göre çeşitlilik gösterebiliyor.
Üstten Donduruculu Buzdolabı
Üstten donduruculu modeller, aslında yıllardır görmeye ve kullanmaya alışık olduğumuz çift kapılı modellerin bir çeşididir. Siz de bu düzene alışıksanız, boyut özelliklerini dikkate alarak, üstten donduruculu ürünleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Alttan Donduruculu Buzdolabı (Kombi Tipi Buzdolabı)
Dondurucuların, soğutucu bölmesine kıyasla gün içinde çok da sıklıkla kullanılmıyor oluşuyla, alttan donduruculu modeller başka bir deyişle kombi tipi ürünler hayatımıza girmiş oldu. Bu tip modellerle, cihazınızdan bir ürün alırken daha az eğilmeniz amaçlanarak aslında sizlere yeni bir konfor alanı sunulması hedefleniyor. Siz de günlük hayatınıza bu kolaylığı adapte etmek istiyorsanız, alttan donduruculu modeller tam size göre.
Gardırop Tipi Buzdolabı
Gardırop tipi buzdolapları, adından da anlaşılacağı üzere, boyut olarak diğer tip ürünlere kıyasla daha büyük ve geniş hacimlidirler. Mutfakta çok vakit geçiren, genellikle her öğün için evde yemek pişen geniş aileler için büyük rahatlık ve kolaylık sağlayan bu buzdolapları, gelişen teknoloji ile beraber bir çok yeniliği de sizlere sunmakta. Geniş bir aileniz var ise, gardırop tipi modeller sizler için hayat kurtarıcı olabilir.
Puzzle Tipi Buzdolabı
Puzzle tipi modeller, görünüş itibariyle gardırop tipi modelleri andırsa da, aslında kullanılış şekilleri birbirinden farklılık gösteriyor. Bu tip ürünlerde, cihazınızın kısımlarını kendi isteğinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Ürünün istediğiniz kısmını dondurucu olarak ayarlayabilir böylelikle kendi ihtiyacınıza ve kullanım şeklinize uygun hale getirebilirsiniz. Mutfağında böyle bir özgürlük alanı arayanlar için bu tip modeller biçilmiş kaftan diyebiliriz. Henüz her markanın sahip olmadığı bir model olmasına karşın, sizce de ilgi çekici değil mi?
Ankastre Tipi Buzdolabı
Ankastre, bir yere veya bir oyuğa yerleştirilmiş eşya ya da tesisat anlamına gelmektedir. Bu durumda ankastre tipi buzdolapları mutfağınızın mobilyasında gömülü olacaktır. Mutfağında herhangi bir çıkıntı olmadan, bütün bir görüntü arayanlar için ankastre buzdolapları cevap olabilir. Farklı ankastre çözümler için en iyi ankastre set tavsiyelerimizi incelemeyi unutmayın!
No Frost Buzdolabı
Sıklıkla karşımıza çıkan bu terim aslında bir buzdolabı özelliğidir. Yani bu listede bahsetmiş olduğumuz tüm tip ürünlerde bulunabilir. Peki no frost ne demektir? Aslında kısaca buzlanmanın olmaması anlamına gelmektedir. Eski tip buzdolaplarının genellikle üstünde yer alan buzluk kısmında oluşan karlanmayı, bu tip ürünlerde görmeyiz. No frost teknolojisi, bahsettiğimiz bu karlanmayı fanları ve hava kanalları sayesinde otomatik olarak önleyip aynı zamanda cihazdaki nem oranını belli bir seviyede tutar. Bu sebeple de yiyecek ve içecekleri daha uzun süre taze ve renkli tutarak, besin değerlerini çok fazla kaybetmeden saklama imkanı sağlar.
Yiyecekleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız belki de ihtiyacınız olan şeyi en iyi derin dondurucular rehberimizde bulabilirsiniz!
Low Frost Buzdolabı
Low frost en açık şekliyle az buzlanma demektir. Dondurucu içerisinde oluşacak az miktardaki buzlanma ve karlanma, entegre edilen devreler sayesinde ısı dengesi ayarlanarak eritilir ve buharlaşma tavasına aktarılır. Bu teknoloji ile markalar sizlere daha az enerji tüketimi sunan ürünler vadediyor. Low frost cihazlarda, no frost tipi modellerde olduğu gibi hava kanalları ve sürekli çalışan fanlar yoktur. Bu nedenle de no frost tipi cihazlara göre enerji tasarrufu sağlanır.
2. Hacim
Buzdolabınızın tipini belirledikten sonra ikinci önemli konu, satın alacağınız ürünün hacmine karar vermek olacaktır. Bu konuda karar verirken size yol gösterecek en önemli şey, aslında aile fert sayınız ve günlük alışkanlıklarınız.
Öncelikle alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Alışveriş sıklığınız nedir? Yüklü alışveriş yapıyor ve buzdolabınızı dolduruyor musunuz? Kışlık hazırlıklarınızı önceden yapıp soğutucunuzda ya da dondurucunuzda saklama alışkanlığınız var mı? Tek öğünlük mü yemek pişiriyorsunuz yoksa yemekleri saklama ihtiyacı hissediyor musunuz? Bu soruların cevapları size ihtiyacınız olan hacminin cevabını verecektir. Tabi tüm bunların yanı sıra mutfağınızın ölçülerini ve ailenizdeki kişi sayısını da göz önünde bulundurmalısınız.
Piyasada bulunan onlarca farklı hacme sahip buzdolapları arasında kaybolmamak için size küçük bir ipucu; küçük bir aileniz varsa ve sık sık alışveriş yapıyorsanız 500 litre altı buzdolapları, eğer geniş bir aileniz var ise ve tek seferde yüklü alışverişler yapıyorsanız da 500 litre üstü buzdolapları sizler için uygun olacaktır.
3. Enerji Sınıfları
Elektrikli ev aletlerini incelerken enerji sınıf ayrımlarını sıklıkla görürüz. Enerji tasarrufunu en iyi sağlayan enerji sınıfı A sınıfıdır. A sınıfının yanına eklenecek her artı, cebinizde kalan parayı ve aynı zamanda da doğaya olan katkınızı arttırır. Yani A+++ sınıfı bir buzdolabıyla yiyeceklerinizi uzun süre korurken hem daha az elektrik tüketip hem de doğal kaynakları koruyabilirsiniz. A++ sınıfı ortalama bir cihaz günde 0.5 kw elektrik harcarken, B sınıfında bu değer 1.7 kw kadardır.
4. Ses Seviyesi
Mağazadan ya da online olarak cihaz satın alırken genellikle ses seviyesini fark etmeyiz ya da önemsemeyiz. Ancak ürün evde çalışmaya başladıktan bir süre sonra ses seviyesi gerçek bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle ürünü satın almadan önce teknik özelliklerinden bu parametreyi kontrol etmekte fayda vardır.
Genellikle gürültüsüz buzdolabı yoktur diyebiliriz. Hepsi çalışırken bir takım sesler çıkarır. Cihazda ne kadar çok işlev varsa, o kadar güçlü bir kompresör bulunur. Ses seviyesi, doğrudan kompresörün ne kadar güç kullandığına bağlıdır. Ses seviyesinin ölçü birimi desibeldir (dB). Bu parametre ne kadar düşükse, cihazınızın çalışırken ürettiği ses seviyesi o kadar azdır.
Uluslararası standartlara göre, kompresörlerin gürültü seviyesi 53 desibelden yüksek olmamalıdır. Farklı modellerde, bu parametre 20 ila 50 desibel aralığında değişir. Ortalama ürünlerde bu değer 40-46 desibeldir. Bu ses seviyesi, hafif açık bir pencereden gelen sokak sesiyle eş değerdir. 30-40 desibel ses seviyesine sahip modeller yeterince sessiz ve bu anlamda ideal olan ürünlerdir. Bu değer aralığında çalışan cihaz aslında bir insan fısıldamasıyla aynı seviyede ses üretir. Yani günlük hayatta bu tip modellerin çalışmasını fark etmezsiniz.
5. İç ve Dış Tasarımlar
Ürününüzün iç tasarımına karar verirken ailenizin yeme alışkanlıklarına uyup uymadığını anlamak için rafları ve iç çekmeceleri düşünün. Buzdolabında birkaç şişe içecek saklamayı seviyorsanız ya da yemeklerinizi tencerelerinizde saklamayı tercih ediyorsanız, geniş yükseklikte ve / veya ayarlanabilir raflar olduğundan emin olun. Sık sık pizza sipariş ediyorsanız da, muhtemelen kutunun içine sığabileceği bir modeli isteyeceksiniz. Bazı modeller ayrıca sebzelik çekmecelerinde, et veya şarküteri çekmecelerinde nem kontrolleri ve yiyecekleri ideal saklama sıcaklığında tutmak için farklı özellikler sunar. Hatta bu çekmeceler için bakteri oluşumunu engelleyen, çekmeceler içindeki havayı temizleyen ya da koku engelleyici teknolojileri bulmak da mümkün. Elbette bu teknolojilerin yanında sizin de belirli aralıklarla buzdolabınızı temizlemeniz faydalı olacaktır.
Dış tasarıma yani malzeme bitişine karar verirken ise tek dikkate almanız gereken şey tamamen sizin zevkiniz. Alışık olduğumuz beyaz yüzey, renkli tasarımlar, paslanmaz çelik ya da cam yüzey tercih edebilirsiniz. Bu seçeneklerin yanı sıra markaların sunduğu parmak izi bırakmayan yüzeylere de göz atmak isteyebilirsiniz. Inoks yani paslanmaz çelik yüzey son zamanlarda en popüler olanı dış kaplamadır. Çünkü şık ve aynı zamanda nötr bir görünüme sahiptir. Ankastre modeller ise genellikle mutfak dolaplarınıza uyan dış paneller sunar.
6. Kullanım Kolaylığı Sağlayan Teknolojiler
Firmaların sizlere sunmuş olduğu ve yaşam kalitenizi artıracak teknolojilere de göz atmakta fayda var.
- İki ayrı hava üfleme sistemiyle dondurucu bölümünün buzsuz, soğutucu bölümünün ise besinleri dondurmadan nemli ve serin kalmasını sağlayan teknolojiler.
- Meyve ve sebze bölümlerinde kullanılan, yiyecekleri uzun süre taze ve besin değerlerini kaybetmeden saklamaya yarayan mavi ışık teknolojisi.
- Besin kaynaklı kokuları %90’a kadar önlemeye yardım eden koku önleme sistemi teknolojileri.
- Su tankı ve buz haznesi ile tek seferde buz üretebilen otomatik buz yapma teknolojisi.
- Cihazın dış kısmında yer alan su sebili / su pınarı özelliği.
- Ürünün her kısmını rahatlıkla görmenizi sağlayan, aynı zamanda enerjiden de tasarruf eden LED aydınlatma sistemleri.
- Mutfağınızın şekline ya da cihaz için ayrılan alana göre değişebilen kapı açılış yönü sistemleri.
7. Garanti Süreleri
Ortalama bir buzdolabı ömrü 9 ila 15 yıldır. Uzun süreli kullanım amacıyla satın aldığınız bu ürün için garanti süresi de oldukça önemlidir.
Türkiye’de bu tip elektronik ürünler yasal olarak 2 yıllık garanti süresiyle satışa sunuluyor. 2 yıl içerisinde, üründen kaynaklı her türlü problem için markalar işçilik masrafı ya da parça değiştirme gibi masraflar için kullanıcılardan bir ücret talep etmiyor. Ayrıca yine yasal olarak, markalar 5 yıl boyunca cihazınız için yedek parça bulunduruyorlar.
Yasal sürelerin dışında her marka kendi ürününe göre bir garanti süresi sunuyor. Sunulan garanti sürelerini satın alım yapmadan önce mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Ürünün garanti süresi dolduktan sonra ise herhangi bir problem için yetkili teknik servisler sizlere yardımcı olacaktır.
8. Teknik Servisler
Elektronik tüm aletler için genellikle gözden kaçan, çok araştırılmayan ama en önemli konulardan biri de markaların teknik servisleri. Evinize özellikle buzdolabı gibi önemli bir ürün için yatırım yaparken, seçmiş olduğunuz ürünün teknik servisiyle ilgili araştırma yapmakta da fayda var.
Satın aldığınız ürünle ilgili yaşayabileceğiniz herhangi bir sorunu hızlıca çözebilmek önem taşır. Cihazınızın problemini çözme süreniz uzadıkça, içerisinde yer alan yiyecek ve içeceklerinizin ömürleri kısalmış olur. Bu sinir bozucu durum, hem cebinize zarar verir hem de gıdalarınızın israfına yol açar.
Tüm bu nedenlerle, firmanın teknik servisini iyi araştırmanızı tavsiye ederiz. Bir diğer önemli konu olan cihazınızın yedek parçalarının kolay bulunabilir olup olmadıklarıyla ilgili de firmalardan bilgi talep edebilirsiniz.
Mutfağınızı tamamlayacak ve keyfinizi katlayacak en iyi bulaşık makinesi tavsiyeleri listemizi de incelemenizi öneririz!
Buzdolabı Satın Alırken Yapılan En Yaygın Hatalar
1. Yanlış Tip Buzdolabı Seçmek
Buzdolapları farklı farklı şekil, boyut ve tasarıma sahiptirler. Her stilin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bazı modeller genellikle daha ucuzdur ancak pek çok özellik sunmaz. Diğerleri en son teknolojilere ek olarak büyük bir fiyata ve büyük boyuta sahip olma eğilimindedir.
Yanlış stil cihazı satın almak kötü haber anlamına gelebilir. Şişirilmiş bir fatura veya mutfağınızda istediğiniz yere uymayacak bir ürünle baş başa kalabilirsiniz.
2. Boyutlarını Kontrol Etmeyi Unutmak
Hangi tip ürünü seçerseniz seçin, boyut uygunluğunu kontrol etmemek büyük bir yanlış adımdır. Yeni cihazınızın, mevcut cihazınızla aynı noktaya sığacağından emin olmalısınız. Bunu eski ürününüzün boyutlarını ölçerek yapabilirsiniz. Ardından ölçümlerinizi, satın almayı planladığınız yeni ürünle karşılaştırabilirsiniz. İdeal olanı, yeni ürününüzün mevcut modelle aynı veya daha küçük olmasıdır. Mevcut ürününüz yerleşik dolapların içinde, gömme şekildeyse bu konu oldukça önemlidir.
Karşı derinliğinizi ölçmek de aynı derecede önemlidir. Boyut uygunluğu kontrol edilmeden satın alınan ürünler, tezgahlarınızın çok önünde kalarak mutfağınızdaki görünüşü bozabilir. Ayrıca bir mutfak adanız varsa, ürün kapılarını açmak için ne kadar boşluk bırakmanız gerektiğini mutlaka ölçmelisiniz.
Satın almış olduğunuz ürününüzün mutfağınıza taşınması için teslimat görevlisinin izleyeceği yolu önceden tahmin edin. Ön kapınız, koridorlarınız, oda kapılarınız gibi giriş noktalarını da ölçmeyi unutmayın.
3. Depolama ve Kapasiteyi Hesaba Katmamak
Hiçbir buzdolabı sahibi aynı değildir. Bu sebeple de ihtiyaçlar farklılık gösterir. Özel depolama alanlarına ihtiyacınız olup olmadığını mutlaka değerlendirin. Fazlaca ürünü dondurarak saklama eğilimindeyseniz, dondurucu hacimlerini mutlaka göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmayı unutmayın.
4. Yanlış Renk ve Dış Malzeme Seçimi
Buzdolabı gibi büyük bir ürünün dış kısmı bir odanın dekoru üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Kötü ve yanlış bir seçim yaparsanız, ürün mutfağınızın mobilya rengiyle çakışabilir – mutfağınıza rastgele, hatta dağınık bir görünüm verir.
Yeni cihazınıza karar verirken, mutfakta bulunacağı yerin yakınındaki diğer cihazların rengiyle (ve dokusuyla) uygunluğuna göre seçim yapabilirsiniz. Bunun tersini de yapabilir ve çarpıcı renklere veya retro esintili bir tasarıma sahip bir model de seçebilirsiniz. Odanın geri kalanı nötr olduğu sürece, ayırt edici cihazınız olumlu bir odak noktası görevi görecektir.
5. Küçük Detayları Göz Ardı Etmek
Yeni bir buzdolabı satın alırken düşebileceğiniz bir başka tuzak, diğer daha küçük faktörleri dikkate almamaktır. Örneğin ürünün iç tasarımıyla ilgili ayrıntıları gözden kaçırabilirsiniz. Satın alacağınız cihazın ergonomik bir tasarıma sahip olduğundan emin olmalısınız. Sebzelik çekmecelerini açıp kapatmak ne kadar kolay? Ellerinizi ve önkollarınızı sıyırabilecek veya çizebilecek keskin kenarlar var mı? Bu ve benzeri sorular küçük meseleler gibi görünse de, ürünü gün içerisinde onlarca kere kullandığınız göz önüne alındığında yaşam kalitenizi düşürebileceğinizi unutmayın.
Mutfağınızda olduğu kadar banyonuzda da şıklık ve performans arayışındaysanız en iyi çamaşır kurutma makinesi önerilerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Son Yorumlarımız
Buzdolaplarını genellikle uzun süre kullandığımız için bu ürüne iyi bir yatırım gözüyle bakmalısınız. Buzdolabı alışverişi, mutfağınıza uyan, günlük rutininizi destekleyen ve yiyeceklerinizi olabildiğince uzun süre taze tutarken, yardımcı programlardan tasarruf etmenizi sağlayan bir model bulmakla ilgilidir. Unutmayın ki yaptığınız seçim sizi neredeyse her gün etkileyecektir. Yazımızdaki adımları takip ederek ve dikkatlice planlayarak sizin için en iyi buzdolabını bütçenize uygun şekilde bulabilirsiniz. Umarız detaylı bir şekilde hazırlamış olduğumuz buzdolabı tavsiyelerimiz sizin için en uygun ve en iyi buzdolabını bulmanızda faydalı olmuştur.